Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Κέικ πορτοκάλι με γέμιση μαρμελάδας


Σορτ κέικ πορτοκαλιού γεμιστό με μαρμελάδα καλυμμένο με έξτρα μαρμελάδα ή με σαντιγί. ...



Μια απλή και πολύ εύκολη στη παρασκευή της συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ για ένα απλό, μυρωδάτο κέικ που με τη προσθήκη της μαρμελάδας απογειώνει τη γεύση σας. Συνοδέψτε το καφεδάκι σας ή το τσάι σας και πραγματικά απολαύστε το!!!


Υλικά συνταγής

4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού

5 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ

¾ φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη + επιπλέον για άλειμμα ταψιού 

1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη

5 αυγά

1 πορτοκαλιού το ξύσμα

2 καψουλίτσες βανίλια

1 φλ. τσαγιού γάλα 

180 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι 


Για τo γαρνίρισμα :

3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα + 4-5 κ.σ. ζάχαρη άχνη χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί ή 

200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο



Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 28 εκ. Κοσκινίζετε το αλεύρι και μετά το αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ. 

Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. 
Προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το γάλα και τέλος και το μείγμα αλευριού-μπέικιν και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ ή μέχρι πάρει ένα χρυσό χρώμα και μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. 

Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να σταθεί. 
Μετά το αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει. 

Στη συνέχεια, παίρνετε ένα μαχαίρι με μακρυά λάμα και σκίζετε το κέικ στη μέση οριζόντια. Τοποθετείτε το κάτω μέρος του κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το αλείφετε σε όλη την επιφάνειά του με τα 180 γρ. μαρμελάδα. Από πάνω τοποθετείτε τη δεύτερη φέτα του κέικ. 


Για το γαρνίρισμα: Το γαρνίρετε ή στρώνοντας τη σαντιγί στην επιφάνεια και τα τοιχώματα του κέικ σας ή απλώνοντας στην επιφάνειά του τα 200 γρ. μαρμελάδας. Μπορείτε βέβαια να τα συνδυάσετε βάζοντας λιγότερη ποσότητα μαρμελάδας μόνο στην επιφάνειά του και λιγότερη ποσότητα σαντιγί μόνο περιμετρικά στα τοιχώματά του.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs