Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Αυτός είναι ο άνθρωπος που θέλει να πεθάνει στον πλανήτη Άρη


Η πορεία του σημερινού δισεκατομμυριούχου δεν ήταν εύκολη αλλά γεμάτη από δυσκολίες, συνεχόμενο φλερτ με την...
πτώχευση, κανονικές και επιχειρηματικές κόντρες.




Πριν από λίγες ημέρες η SpaceX έστειλε ένα αυτοκίνητο Tesla στον Άρη, κίνηση η οποία τράβηξε τα βλέμματα διεθνώς με τους πάντες να μιλούν για ένα σημαντικό επίτευγμα.

Όμως, για τον Έλον Μασκ, τον ιδρυτή και επικεφαλής και των δύο εταιρειών, αυτή ήταν απλά η αρχή. Ο ίδιος θέλει να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2025 και το όραμά του δεν σταματά εκεί. Από τους διαστημικούς πυραύλους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και από τις γεωτρήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ο πολυμήχανος επιχειρηματίας ασχολείται με ό,τι μπορεί να προωθήσει τον πολύ «απλό» σκοπό του: Να αλλάξει τον κόσμο.

Η πορεία του σημερινού δισεκατομμυριούχου δεν ήταν εύκολη αλλά γεμάτη από δυσκολίες, συνεχόμενο φλερτ με την πτώχευση, κανονικές και επιχειρηματικές κόντρες.

O Έλον Μασκ γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής το 1971. Εσωστρεφής ως χαρακτήρας άρχισε να ασχολείται από μικρός με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το 1983, στην ηλικία των 12 ετών, πούλησε το πρώτο του παιχνίδι σε ένα περιοδικό υπολογιστών για 500 δολάρια. Όμως, τα σχολικά χρόνια δεν ήταν εύκολα για τον νεαρό Μασκ. Οι γονείς του χώρισαν όταν αυτός ήταν 9 ετών και μαζί με τον αδερφό του πήγε να ζήσει μαζί με τον πατέρα τους. Ο Ελον Μασκ αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα υπόλοιπα παιδιά και μάλιστα μια φορά μπήκε στο νοσοκομείο επειδή τον έδειραν μέχρι εκείνος να λιποθυμήσει.

Αφού τελείωσε το λύκειο, μετακόμισε στον Καναδά και για δύο χρόνια σπούδασε στο Queens University στο Οντάριο. Ωστόσο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία με πτυχία στην φυσική και τα οικονομικά. Εκεί ο Μασκ και ένας συμφοιτητής του νοίκιασαν ένα σπίτι που προοριζόταν για να στεγάσει αδελφότητες και το μετέτρεψαν σε nightclub. Αυτή ήταν και η πρώτη επιχειρηματική κίνηση του μετέπειτα δισεκατομμυριούχου. Στη συνέχεια πήγε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για το διδακτορικό του, το οποίο όμως εγκατέλειψε γρήγορα για να δοκιμάσει την τύχη του επαγγελματικά.


Από την Zip2 στο PayPal

Λίγο μετά, ο Έλον και ο αδελφός του Κίμπαλ με χρηματοδότηση 28.000 δολαρίων από τον πατέρα τους ξεκινούν την Zip2, μια εταιρεία οδηγών πόλης που συνεργάστηκε με εφημερίδες όπως η New York Times και η Chicago Tribune. Τις πρώτες ημέρες ο Μασκ ζούσε στο γραφείο και έκανε μπάνιο σε ένα τοπικό κέντρο αστέγων. Εντέλει η επιχείρηση πωλείται στην Compaq σε μια συναλλαγή αξίας 341 εκατ. δολαρίων από την οποία ο Έλον βγαίνει πλέον εκατομμυριούχος κερδίζοντας 22 εκατ. δολάρια.

Το 1999 ο Μασκ χρησιμοποιεί τα 10 εκατ. δολάρια από τα χρήματα που έβγαλε από την Zip2 για να ιδρύσει την Χ.com, μια εταιρεία διαδικτυακών συναλλαγών. Περίπου έναν χρόνο αργότερα η εταιρεία του συγχωνεύτηκε με την Confinity, συνιδρυτής της οποίας ήταν ο Πίτερ Τίελ. Έτσι δημιουργείται η PayPal. O Έλον Μασκ ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας αλλά όχι για πολύ. Σύντομα ξεκίνησε μια κόντρα με τον επίσης συνιδρυτή και διευθυντή τεχνολογικών υπηρεσιών της PayPal, Μαξ Λέβτσιν με αποτέλεσμα ο Μασκ να εκδιωχθεί κακήν κακώς από την θέση του, όταν αυτός έκανε διακοπές στην Αυστραλία. «Αυτό είναι το κακό με τις διακοπές», είπε χρόνια αργότερα στο περιοδικό Fortune σχολιάζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό. Εντέλει βγήκε κερδισμένος από το PayPal όταν η Ebay εξαγόρασε την εταιρεία με αποτέλεσμα αυτός να βγάλει 165 εκατ. δολάρια από τη συναλλαγή.


Η ώρα της SpaceX και της Tesla

Είχε έρθει η ώρα για τον πλέον πολυεκατομμυριούχο Ελον Μασκ να κυνηγήσει ένα όνειρο που είχε από μικρός και το οποίο ήταν βγαλμένο από τα πιο τρελά σενάρια επιστημονικής φαντασίας: Την εποίκηση του πλανήτη Άρη. Και το πρώτο στάδιο ήταν η κατασκευή πυραύλων που θα έκαναν τα ταξίδια στο διάστημα πιο φθηνά, επειδή θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι, στις αρχές του 2002 ίδρυσε την εταιρεία Space Exploration Technologies ή αλλιώς SpaceX. Σύντομα η εταιρεία άρχισε να σχεδιάζει τους πρώτους της πυραύλους που είχαν την ονομασία «Falcon», εμπνευσμένο από το σκάφος «Millennium Falcon» του Χαν Σόλο στις ταινίες του Star Wars.

Παράλληλα με τη SpaceX, το 2004 επενδύει στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, του βετεράνου επενδυτή Μάρτιν Έμπερχαρντ. O Έλον Μασκ δεν μένει μόνο στον ρόλο του επενδυτή αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και βοηθά στην παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου της Tesla το 2006. Τα πράγματα, όμως, δεν πάνε καλά καθώς η εταιρεία ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που βγάζει. Έτσι το 2007 ο Μασκ στήνει ένα εταιρικό πραξικόπημα ξηλώνοντας τον Έμπερχαρντ από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην αρχή και από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στη συνέχεια.


Το φλερτ με τη χρεοκοπία και η… ανάσταση

Το 2008 και ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη η Tesla βρίσκεται ένα βήμα πριν από το χρεοκοπία. Τελικά την σώνει ο ίδιος ο Μασκ επενδύοντας από την προσωπική του περιουσία ακόμη 80 εκατ. δολάρια, τα 40 εκατ. ως κεφάλαιο και το 40 εκατ. ως δάνειο. Λίγο αργότερα αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η κατάσταση χειροτερεύει. Εκτός από την Tesla προβλήματα παρουσιάζει και η SpaceX που δεν μπορεί να εκτοξεύσει τον πρώτο της πύραυλο. Ο Μασκ βρίσκεται κοντά στην προσωπική πτώχευση, ενώ αντιμετωπίζει και οικογενειακά προβλήματα καθώς χωρίζει με την σύζυγό του με την οποία έχει κάνει έξι παιδιά. Ο ίδιος περιγράφει το 2008 ως «την χειρότερη χρονιά» της ζωής του.

Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν τα Χριστούγεννα του 2008 καθώς κάποιοι επενδυτές πείθονται από το όραμα του Έλον Μασκ και επενδύουν στην Tesla. Παράλληλα, η Space X υπογράφει συμβόλαιο αξίας 1,5 δισ. δολαρίων με την NASA για την αποστολή προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το 2010 τίποτα δεν θυμίζει τις δύσκολες καταστάσεις του 2008. Η Tesla, γίνεται η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που περνάει το κατώφλι της Wall Street μετά από την Ford το 1956, συγκεντρώνοντας το ποσό των 226 εκατ. δολαρίων από την Αρχική Δημόσια Εγγραφή της. Ο ίδιος ο Μασκ πουλάει μετοχές αξίας 15 εκατ. δολαρίων.


Οι υπόλοιπες επενδύσεις

Εκτός από την Tesla και την SpaceX ο Ελον Μασκ δραστηριοποιείται σε μια σειρά άλλων πρωτοποριακών επενδύσεων. Το 2006 μαζί με τα ξαδέρφια του ίδρυσε την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας SolarCity, η οποία το 2015 εξαγοράστηκε από την Tesla το 2015 σε μια συμφωνία ύψους 2,6 δισ. δολαρίων.

Τo 2013 o Μασκ παρουσίασε μια νέα μορφή μετακίνησης με την ονομασία «Hyperloop». Το σύστημα θα μεταφέρει ανθρώπους σε προσωπικές κάψουλες μέσω ενός δικτύου με σωλήνες σε υψηλές ταχύτητες. Τον Ιανουάριο του 2017 αποφάσισε να ασχοληθεί με το πρόβλημα μετακίνησης στις πόλεις και ξεκίνησε την νέα του επιχείρηση με την ονομασία «The Boring Company» με στόχο να δημιουργήσει υπόγεια τούνελ.


Η «μάχη» με την τεχνητή νοημοσύνη

Όλα αυτά τα χρόνια ο Έλον Μασκ έχει εκφράσει τον φόβο του για την τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη της οποίας μπορεί σύμφωνα με τον ίδιο να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Ο επικεφαλής της Tesla, η οποία φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει τα πρώτα αυτόνομα οχήματα στον κόσμο και της SpaceX που θέλει να κάνει πραγματικότητα τις αποικίες στους υπόλοιπους πλανήτες σίγουρα δεν είναι τεχνοφοβικός. Αυτό που θέλει, πάντως, είναι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης να γίνει με υπεύθυνο τρόπο και να μην οδηγήσει στην καταστροφή της ανθρωπότητας. Για αυτό τον λόγο ίδρυσε μαζί με άλλους επενδυτές τον οργανισμό OpenAI, που προωθεί την υπεύθυνη ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.


Στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Έλον Μασκ συμμετείχε στο συμβούλιο επιχειρηματιών που σύστησε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλώντας πολλές αντιδράσεις κυρίως από την Silicon Valley, η οποία δεν τρέφει και τα… καλύτερα αισθήματα για τον κ. Τραμπ. Ο Μασκ υπερασπίστηκε αρχικά την απόφασή του λέγοντας ότι θα χρησιμοποιούσε την επαφή του με τον Λευκό Οίκο για να επηρεάσει με όποιον τρόπο μπορεί τις αποφάσεις. Ωστόσο ο ίδιος παραιτήθηκε από το συμβουλευτικό όργανο όταν ο Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ εκτός της Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή .

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs