Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Τσίπρας για Novartis: Μόνος δρόμος για τη Βουλή η σύσταση Προανακριτικής


Τη σύνδεση της υπόθεσης Novartis με τα μνημόνια επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. ...
Όπως είπε η ζημιά του δημοσίου κοστολογείται σε 23 δισ. ευρώ 




ποσό το οποίο θα μπορούσε να είχε αποτρέψει κατά τον ίδιο το μνημόνιο και την οικονομική κρίση από το 2009 κι έπειτα και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του θα διεκδικήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τους εμπλεκόμενους.

Παράλληλα πραγματοποίησε σφοδρότατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για ένα μεταλλαγμένο ακροδεξιό κόμμα και όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εκβιάσει και να απειλήσει εισαγγελικούς λειτουργούς. Επιπλέον πρότεινε την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis, εξηγώντας «ότι δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής σημασίας αλλά αφορά και το ίδιο το αύριο της χώρας».

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη διερεύνηση της υπόθεσης υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει «μέσα από λαϊκά δικαστήρια» αλλά «με σεβασμό στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος».

Τέλος αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο Σκοπιανό επιμένοντας στα περί ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος και στην οικονομία υποστηρίζοντας ότι πλησιάζει η ώρα της οριστικής εξόδου από την κρίση.

«Συνεδριάζουμε εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων που δνε αφορούν την οικονομία, αλλά θα έλεγα αφορούν στις αιτίες για την περιπέτεια που βιώνει η χώρας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του. «Μη γελιόμαστε, η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο λόγων των στρεβλώσεων στο αναπτυξιακό μοντέλο. Η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά και του εκφυλισμού ολοκλήρου πολιτικού συστήματος» συνέχισε.

Αναφερθείς στην ανάγκη «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς και στην πολιτική για κάθε έλληνα που κατανοεί τον πατριωτισμό ως τεράστια ευθύνη» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis «δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα αλλά και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας, γιατί δεν θα υπάρχει αύριο αν δεν καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ιδιοτέλειας».

Όπως συμπλήρωσε «χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σεβασμός στους νόμους αλλά και νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας. Τίποτα δεν πρέπει να μείνει κάτω από το χαλί». 

Αρνούμενος τις κατηγορίες από πλευράς της αντιπολίτευσης για ενέργειες που έχουν στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «είναι ξένη κι εχθρική προς την αριστερά συμπεριφορά το να παίρνει ρεβάνς και να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους». «Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής μας άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε κινήσεις τρομοκρατίας και ψευδών ειδήσεων» συμπλήρωσε.

Μόνος στόχος όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός είναι «η αποκάλυψη της αλήθειας» αφού «μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η πληγείσα εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και θα δώσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό αλλά και κοινωνικό παράδειγμα».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πράγματα, να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης και να τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων» ούτε όμως θα «υποκύψουμε στα οικονομικά συμφέροντα γιατί έχουμε ακόμα πιο δυνατούς συμμάχους ,την αρετή και την αλήθεια όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες υποθέσεις. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε δίπλα μας όλη την ελληνική κοινωνία.


«Δεν τα φάγαμε μαζί»

«Σήμερα ξεμπερδεύουμε με τη χυδαιότητα του μαζί τα φάγαμε, ε λοιπόν δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τόνισε.

«Κανεις δεν μπορεί να ξέρει πόσο κόστισαν στη χώρα οι ανίερες συμμαχίες της ελίτ. Μόνο για την υπόθεση της Novartis το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, από την υπερκοστολόγηση, η ζημιά φτάνει στα 23 δισ., ένα μνημόνιο δηλαδή» είπε προσθέτοντας ότι «Αυτά τα χρήματα έλειψαν από το ασφαλιστικά ταμεία των ασφαλισμένων» και είπε ότι αν αυτά τα χρήματα είχαν μείνει, ίσως να είχαν αποφευχθεί τα μνημόνια.

«Το πιο ανήθικο είναι ότι το πάρτι συνεχίστηκε και μετά, διότι όταν κάποιοι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, έκοβαν μισθούς και συντάξεις, φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο πολιτικούς» πρόσθεσε. 

Μίλησε επίσης για αληθινούς κουκουλοφόρους: «Κάποιοι κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Επειδή ο νόμος που οι ίδιοι ψήφισαν προβλέπει την προστασία τους. Οι αληθινοί κουκουλοφόροι που έκαναν τον πόνο του λαού μίζα, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους. Εμείς θα κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τις αποζημιώσεις όπως έπραξε η συγκυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά για την ζημία που προκλήθηκε από τη Siemens.


«Ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει με όνοματα»

Σφοδρή κριτίκή άσκησε ο πρωθυπουργός και στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι αντικαθιστά «τις θεσμικές πρακτικές με πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους και κουκούλας». «Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα» επισημαίνοντας ότι η Νεά Δημοκρατία του σήμερα "της διχαστικής γραμμής" όπως είπε δεν έχει καμία σχέση με το "το κόμμα της τάξης της νομιμοφροσύνης της λαϊκής δεξιάς" που ήταν κάποτε παρά τις μεγάλες διαφορές που είχαμε ακόμα και τότε» διερωτήθηκε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε με ποια στοιχεία ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει «σημεία και τέρατα και σκευωρίες». «Πώς η άψογη μέχρι χθες δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες; Ποιος σύνταγμα και ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να στρέφεται εναντίον θεσμών;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε συνηθίσει την έντονη πολιτική αντιπαράθεση αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνά τα όρια» ανέφερε χαρακτηριστικά και εν συνεχεία κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει «με ονόματα να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη σκευωρία που επικαλείται».

«Να μας πει ποιος κατασκεύασε την σκευωρία, ποιοι είναι οι δικαστικοί λειτουργοί που αναφέρει, ποιος ισχυρός έλληνας κατάφερε να εμπλέξει σε αυτή τη σκευωρία το FBI και τις δικαστικές αμερικανικές αρχές. Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις, αν δεν τις έχει ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει τις κατηγορίες για σκευωρία» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας στον κ. Μητσοτάκη δεν έχει απομείνει πολιτικό σθένος κι είναι πλέον όμηρος μιας ομάδας του κόμματός του».


«Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός»

Οι εξελίξεις δεν αλλάζουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι αυτός είναι να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια: «Οι συγκλονιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν θα επιτρέψουμε να μας αποσπάσουν από τον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός μας είναι η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, η θεμελίωση μια άλλης Ελλάδας, με κοινωνική δικαιοσύνη και επούλωση των πληγών, που τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης»..

«Αυτός ο δρόμος αν και δύσβατος, φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Πιστεύω ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε αλλάξει τη σελίδα της ελληνικής οικονομίας. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρα και μάλιστα με επιτόκια που δεν είχε ξαναδεί η χώρα. Εμείς, παρά τις αναταράξεις στα χρηματιστήρια αποδείξαμε ότι είμαστε σε φάση απεγκλωβισμού από την επιτροπεία».

Περιγράφοντας την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός είπε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με επίκεντρο το καθεστώς που θα βρεθεί η χώρα μετά τα μνημόνιο, αντίστοιχο καθεστώς με άλλων χωρών της ευρωζώνης που μπήκαν στα μνημόνια. Αυτό θα γίνεται στη βάση του δικού μας στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση».


«Κάποιοι πούλησαν πατριωτισμό για τα Σκόπια;»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα συλλαλητήρια για τα Σκόπια λέγοντας ότι με «με βάση το ίδιο σκεπτικό, την αποκατάσταση δηλαδή των στρεβλώσεων του παρελθόντος, πορευόμαστε και σε θέμα όπως η ονομασία της πΓΔΜ».

«Ορισμένοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν είναι αλήθεια, δεν αγνοούμε κανέναν που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα. Πόσο μάλλον όταν είχαμε μια μεγάλη εκδήλωση. Όμως ποιο είναι το μήνυμα; Αν είναι μήνυμα υπέρ της ελληνικότητας; τότε κρούουν ανοιχτές πόρτες. Αν είναι να μην επιδιώξουμε λύση, είναι λάθος».

Όπως πρόσθεσε το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια, «Μετά τον πόλεμο το αποδέχθηκε, το αποδέχθηκε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, υπό τον όρο πΓΔΜ. Τι είναι αυτό το Μ; Μακεδονία είναι» τόνισε.

«Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι το σκάνδαλο στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Το αφήνω ασχολίαστο. Μήπως όμως συνέβη το αντίθετο; Μήπως έσπευσαν να αλλάξουν την ατζέντα; Μήπως κάποιοι πούλησαν πατριωτισμό για να κάνουν συγκάλυψη των ευθυνών τους;» διερωτήθηκε.


«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε την έξοδο από τα Μνημόνια»

«Να κάνουμε το καθήκον μας να προστατέψουμε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως θα συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση για «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με συνταγματική αλλαγή και τέλος του αλυτρωτισμού. Αυτό είναι το μόνο πλαίσιο για το τέλος του προβλήματος και την αρχή μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια. Εμείς είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να εγγυηθούμε μια λύση για το ζήτημα».

«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα πρωτοπόρα στην οικονομία, σε φάρο αξιοπιστίας και σταθερότητας στην περιοχή. Μια χώρα παράδειγμα προς μίμηση, μια χώρα μέρος της λύσης. Με καθημερινή μέριμνα για τους πολίτες, Δικαιοσύνη και οικοδομώντας μια κοινωνία αλληλεγγύης. Με αυτά τα συνθήματα γραμμένα στις σημαίες μας κερδίσαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και με αυτά συνεχίζουμε και σήμερα. Αυτά τα συνθήματα θα τα δικαιώσουμε, είμαι σίγουρος», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs