Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η τιμωρία των γυναικών που δεν δίνουν αρκετή προίκα στην Ινδία - Οι ένοχοι τις περισσότερες φορές μένουν ατιμώρητοι


Οι γυναίκες στην Ινδία θεωρούνται κατώτερες από τους άντρες. Οι γονείς τους, ειδικά οι πατεράδες...
, μάλλον στεναχωριούνται όταν κάνουν κορίτσι και τα μεγαλώνουν μόνο για να τα παντρέψουν και να τα ξεφορτωθούν νωρίς. 
Προικίζουν τα κορίτσια και τα παντρεύουν σε νεαρή ηλικία, με κάποιο αγόρι που δεν έχει δει ποτέ της, συνήθως από καλή οικογένεια.

Και μετά τον γάμο, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι κατώτερες. Μένουν μέσα στο σπίτι και ασχολούνται με αυτό. Η άλλη τους «υποχρέωση» είναι να κάνουν παιδιά και να τα μεγαλώνουν. Και φυσικά, όλοι προτιμούν τα αγόρια. Για διάφορους λόγους.

@wearyourvoicemag.com

Κάθε χρόνο στην Ινδία περίπου 8.000 γυναίκες βρίσκουν φρικτό θάνατο. Αυτό σημαίνει πως κάθε μια ώρα μια γυναίκα πεθαίνει, με τον ίδιο τρόπο και στο ίδιο μέρος. Στην κουζίνα του σπιτιού της από φωτιά. Αυτή η φωτιά δεν είναι τυχαία. Οι γυναίκες αυτές δολοφονούνται ή εξαναγκάζονται σε αυτοκτονία από τους ίδιους τους τους συζύγους.

Αυτό συμβαίνει όταν η οικογένειά της, που ήθελε εξ αρχής να την ξεφορτωθεί, αρνείται να πληρώσει παραπάνω προίκα. Έτσι οι σύζυγοι τις τιμωρούν, λούζοντάς τες με κηροζίνη ή βενζίνη και βάζοντάς τους φωτιά στην κουζίνα. Το πρόβλημα αυτό βρίσκεται σε έξαρση στην Ινδία, από το 1993 και μετά. Λιγότερο συχνά, το ίδιο συμβαίνει και σε γυναίκες που δεν γεννούν αγόρια.

@successfullady.in

Στην Ινδία, οι «θάνατοι της προίκας» είναι πολύ πιο συχνοί απ’ ότι στο αυστηρώς μουσουλμανικό γειτονικό κράτος του Πακιστάν. Η επιλογή της κουζίνας δεν είναι τυχαία, αφού οι περισσότεροι σύζυγοι επικαλούνται ατύχημα. Μόλις 30% από αυτές τις περιπτώσεις καταλήγουν σε καταδίκη του συζύγου. Κι αυτοί, ανάλογα με την περίπτωση, καταδικάζονται από 7 χρόνια μέχρι ισόβια.

Η πίεση στην οικογένεια της νύφης από τον γαμπρό και την οικογένειά του, ξεκινά αμέσως μετά τον γάμο. Πολλές φορές, η προίκα που συμφωνήθηκε πριν το γάμο, δεν φτάνει μετά το πέρας της τελετής. Έχουν υπάρξει και περιπτώσεις γάμων από έpωτα, που είχαν την ίδια τραγική κατάληξη, αφού η πίεση των γονέων, ειδικότερα αν η νύφη είναι από υψηλότερη κοινωνική τάξη, είναι τρομερή.

@thehindu.com

Το ακόμα πιο τραγικό, είναι πως η προίκα απαγορεύεται στην Ινδία από το 1961. Όχι σαν δώρο, αλλά σαν προϋπόθεση για τον γάμο. Οι καταγγελίες για ένα τέτοιο παράπτωμα μπορούν να οδηγήσουν σε φυλάκιση έξι μηνών ή πρόστιμο 75 δολαρίων. Παρόλο όμως που οι νόμοι της Ινδίας κατά της προίκας είναι σε ισχύ για δεκαετίες, θεωρούνται μη αποτελεσματικοί, αφού οι «θάνατοι της προίκας» συνεχίζουν να είναι πολλοί στην Ινδία και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία τιμωρία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο