Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Θέλετε λίγο θαλασσινό αλάτι μολυσμένο με πλαστικά;


Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου 2017, στις επιστημονικές εκθέσεις του περιοδικού ...
Nature.com, εξέτασε 17 μάρκες θαλάσσιων αλάτων από οκτώ διαφορετικές χώρες και βρήκε χημικές προσμίξεις και στα 17 δείγματα. 





Οι κύριοι μολυσματικοί παράγοντες είναι μικροπλακίδια και χρωστικές ουσίες που συνδέονται με προϊόντα υφαντουργίας, καουτσούκ και υαλοβάμβακα. 

Τη μελέτη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Putra Malaysia, το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Μελετήθηκαν τα εμπορικά σήματα αλατιού από την Αυστραλία, τη Γαλλία, το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική. 

Από τα 72 διακριτά σωματίδια που βρέθηκαν, τα 41,6% προσδιορίστηκαν ως πλαστικά πολυμερή ενώ άλλα 23,6% ήταν χρωστικές ουσίες. Το μέσο μέγεθος αυτών των σωματιδίων ήταν περίπου μισό χιλιοστό, το μεγαλύτερο περίπου ένα χιλιοστό και είχαν τη μορφή μικροσκοπικών θραυσμάτων. 

Το αλάτι της θάλασσας συνήθως παρασκευάζεται με την εξάτμιση του νερού, το οποίο αφήνει πίσω μόνο τα στερεά. Μια μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα εντόπισε περισσότερα από 250 πλαστικά σωματίδια ανά λίβρα θαλάσσιου αλατιού. Οι επιστήμονες αυτής της έρευνας δήλωσαν: "Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη έκθεση για τη μικροπλαστική ρύπανση" στα προϊόντα της θάλασσας. 

Οι καταναλωτές επίσης πιθανόν καταναλώνουν μικροπλαστικά μέσα από τα τρόφιμα που τρώνε αφού αυτά τα λεπτά σωματίδια έχουν βρεθεί σε ψάρια και σε οστρακοειδή στο σούπερ μάρκετ. "Πρόκειται για πολύ μικρά σωματίδια τα οποία τα ψάρια καταναλώνουν κατά τη διάρκεια ττης ζωής τους αλλά δεν γνωρίζουμε αν τα χημικά είναι αδρανή ή αν μπορούν να επηρεάσουν τα νευρικά συστήματα ή τους κυτταρικούς ιστούς των θαλάσσιων οργανισμών", δήλωσε ο Antonella Vassallo, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ωκεανών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs