Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Η πραγματική ιστορία πίσω από την ανεύρεση του Τιτανικού -Πώς τον βρήκαν στο βυθό σε 8 μέρες [εικόνες]


Την αληθινή ιστορία πίσω από την ανεύρεση του Τιτανικού αποκάλυψε ο άνθρωπος που βρήκε το υπερωκεάνιο μέσα σε 8 μέρες. ...



Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον ωκεανογράφο Ρόμπερ Μπάλαρντ, ο οποίος και ανακάλυψε τον Τιτανικό το 1985, σκοπός του Αμερικάνικου ναυτικού δεν ήταν μόνο να βρεθεί το Βρετανικό επιβατηγό, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη ώστε να βρεθούν κι άλλα δύο πυρηνικά υποβρύχια πριν τα προλάβουν οι Ρώσοι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Μπάλαρντ σε ομιλία του, η ανακάλυψη του Τιτανικού ήταν ουσιαστικά μία αποστολή σχεδιασμένη να εξαπατήσει την Σοβιετική Ενωση, την οποία και είχε σκεφτεί ο στρατός των ΗΠΑ καθώς έψαχνε μανιωδώς δύο πυρηνικά υποβρύχια που αγνοούνταν.

Ο,τι απέμεινε από τον Τιτανικό, εκεί όπου πάνω από 1.500 άτομα πέθαναν.

Τρία χρόνια λοιπόν πριν την ανακάλυψη του Τιτανικού από τον Μπάλαρντ, ο ωκεανολόγος που τότε ήταν και αξιωματικός του ναυτικού είχε αναπτύξει το δικό του υποβρύχιο όχημα τηλεχειρισμού.

Ο Μπάλαρντ κοιμόταν και ξυπνούσε με το όνειρο πως θα βρει τον χαμένο πλοίο, ωστόσο από μόνος του δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς δεν είχε χρήματα, χρειαζόταν κάποιον να χρηματοδοτήσει την αποστολή του.

Ετσι ζήτησε βοήθεια από τον αναπληρωτή επικεφαλής του ναυτικού, Ρόναλντ Θάνμαν.


Ο Τιτανικός πριν το πρώτο του παρθενικό ταξίδι το 1912.

Μετά από συζητήσεις, εν τέλει ο Θάνμαν συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την αποστολή του Μπάλαρντ αλλά με έναν όρο... πως θα διέθετε χρόνο και μέρος των χρημάτων για να εντοπίσει και δύο πυρηνικά υποβρύχια που είχαν βυθιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το 1960.


Πρόκειται για τα υποβρύχια USS Thresher και USS Scorpion.

Το πρώτο βυθίστηκε κατά την διάρκεια δοκιμών βαθιάς κατάδυσης σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μιλίων από τις ακτές της Βοστόνης. Το σύνολο του προσωπικού του πληρώματος και του ναυπηγείου πέθανε.

Πέντε χρόνια αργότερα, 99 νεκροί πέθαναν όταν το δεύτερο υποβρύχιο τους, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κοντά στις Αζόρες, ένα πορτογαλικό αρχιπέλαγος, περίπου 1.000 μίλια δυτικά της Ευρώπης.


Ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ.

«Ετσι, ουσιαστικά επρόκειτο για μια συμφωνία - θα μου επέτρεπαν να κάνω αυτό που θέλω να κάνω, αν έκανα και αυτό που ήθελαν εκείνοι να κάνω», δήλωσε ο ωκεανογράφος.

Η ιστορία μάλιστα που περιέγραψε ο ωκεανογράφος είναι σχεδόν παρόμοια με την πλοκή της ταινίας «Το κυνήγι του κόκκινου Οκτώβρη», επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήθελε να ξέρουν οι Ρώσοι πως εκείνοι ψάχνουν τα κατεστραμμένα πυρηνικά υποβρύχια.

Ο Μπάλαρντ είπε στον κόσμο πως από την αρχή ψάχνει για τον Τιτανικό, αλλά στην πραγματικότητα έψαχνε τα δύο υποβρύχια.


Συντρίμμια από τον Τιτανικό.

«Μάλιστα του πήρε περισσότερο χρόνο να τα βρει από όσο υπολόγιζε με αποτέλεσμα να του μείνουν μόλις 12 μέρες για να βρει τον Τιτανικό.

Εμαθα κάτι από την χαρτογράφηση του δεύτερου πυρηνικού υποβρυχίου, USS Scorpion, που με βοήθησε πολύ στο να βρω τον Τιτανικό....έψαξα για τυχόν συντρίμμια του.

Συντρίμμια από τον Τιτανικό.

«Ετσι μου χρειάστηκαν μόνο 8 μέρες για να εντοπίσω τον Τιτανικό, ενώ άλλοι έψαχνα ακόμη και για 2 μήνες και δεν είχαν βρει τίποτα», ανέφερε ο Μπέλαρντ.

Φωτογραφίες: AP

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs