Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Μπήκε μπροστά ο Πούτιν: Στηρίζει Μαδούρο καταδικάζει «εξωτερική παρέμβαση»


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο ...
σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.




Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξη του στην νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας «σε συνθήκες όξυνσης μια εσωτερικής πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από το εξωτερικό» κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Νίκολας Μαδούρο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η καταστροφική εξωτερική παρέμβαση παραβιάζει ωμά τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», ενώ επεσήμανε ότι η αναζήτηση λύσεων βρίσκεται «στο πλαίσιο του συντάγματος» όπως και ότι οι διαφωνίες στην κοινωνία της Βενεζουέλας μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του ειρηνικού διαλόγου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, διατύπωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τις επικίνδυνη τροπή των εξελίξεων στην χώρα τις τελευταίες μέρες και ευχαρίστησε τον Πούτιν για την στάση αρχών της Ρωσίας. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.


Στηρίζει και ο Ερντογάν

Είναι αδύνατον για την Τουρκία να εγκρίνει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε σοκαρισμένος από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη λατινοαμερικανική χώρα, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο οι δημοκρατίες να σέβονται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα το πρωί, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν η αντιπολίτευση και η Ουάσινγκτον, για να του εκφράσει την υποστήριξή του.


Ευρωκοινοβούλιο: Μόνος θεσμικός συνομιλητής ο Γκουαϊδό

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε σήμερα το "παράνομο καθεστώς" του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, τον οποίο και κάλεσε να αποχωρήσει από την εξουσία, ανακοινώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του ΕΚ στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

"Μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια, ο Μαδούρο πρέπει να φύγει τώρα", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος - μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

"Είναι σαφές ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν ανέχεται πλέον το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο, ο οποίος δεν κέρδισε την προεδρία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και προσκολλάται στην εξουσία φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης", πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γκουαϊδό και "επανέλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

"Ο πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό είναι ο μόνος θεσμικός συνομιλιτής στη Βενεζουέλα, διότι είναι αυτός που απολαμβάνει δημοκρατική νομιμότητα", είπε.

Συμπλήρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα κατά την σύνοδο της ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα και θα εγκρίνει νέο ψήφισμα έκτακτης ανάγκης για το θέμα αυτό.

Θα πρόκειται για το ένατο ψήφισμα για τη λατινοαμερικανική χώρα από την αρχή της νομοθετικής περιόδου, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι "καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει τέτοια προσοχή".

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs