Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Δεν είναι το χλώριο που κάνει τα μάτια να κοκκινίζουν στην πισίνα, αλλά κάτι πολύ αηδιαστικό...


Ο μύθος καταρρέει, αλλά όχι ευχάριστα 

Μέχρι σήμερα, πολλοί εξ ημών πιστεύαμε πως ο λόγος που τα μάτια μας κοκκινίζουν ...
όταν κάνουμε μπάνιο σε πισίνα είναι το χλώριο.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών όμως των ΗΠΑ (CDC) απορρίπτει, επιστημονικά, αυτόν τον... μύθο και δίνει μια ασφαλή, όσο όμως και δυσάρεστη απάντηση. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως τα μάτια κοκκινίζουν εξαιτίας των ούρων και του ιδρώτα!

Το CDC εκπόνησε μελέτη σε συνεργασία με άλλους δύο πιστοποιημένους φορείς στις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας όλους του κινδύνους που κρύβει μια αθώα βουτιά.

Όπως αναφέρει ο Δρ Michael J. Beach σε δηλώσεις του στο Women's Health, η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως το χλώριο αυτομάτως εξολοθρεύει οτιδήποτε μπορεί να«κουβαλάει οποιοσδήποτε μπαίνει στην πισίνα, δεν είναι ακριβές. «Το χλώριο δένει μεταξύ τους όλα όσα κουβαλάμε στο σώμα μας –και τα οποία προσπαθεί να σκοτώσει– και δημιουργεί χημικές ουσίες που ερεθίζουν τα μάτια. Αυτό κάνει τα μάτια σας να τσούζουν. Είναι το χλώριο σε συνδυασμό με ιδρώτα και ούρα».

Τα δε μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στην πισίνα, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για να εξολοθρευτούν, παρά την παρουσία του χλωρίου. Για παράδειγμα, το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο – που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ίσως να χρειαστεί ακόμη και δέκα ημέρες για να σκοτωθεί, σε αντίθεση με το E. coli, που εξαφανίζεται μέσα σε ένα λεπτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την μελέτη του Δρ Beach, τα κρούσματα διάρροιας στις ΗΠΑ βρίσκονται σε έξαρση και όπως ο εξηγεί, όταν κάποιος που παρουσιάζει διάρροια κάνει μπάνιο στην πισίνα, θέτει τους άλλους κολυμβητές σε κίνδυνο. Εξηγεί, μάλιστα, πως δεν χρειάζεται καν ο ασθενής να ενεργηθεί στην πισίνα. Αρκούν τα μικρόβια που ούτως ή άλλως μεταφέρει στο σώμα του, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν στο νερό.

Το CDC συνιστά σε όλους τους κολυμβητές να κάνουν τουλάχιστον ένα ντους πριν βουτήξουν στην πισίνα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs