Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

H στοματική φροντίδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε νεφροπαθείς


Η φροντίδα μιας κοινής πάθησης όπως η περιοδοντίτιδα μπορεί να περιορίσει σε πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τις ...
χρόνιες φλεγμονές που προοδευτικά προκαλούν αγγειακές βλάβες μαζί με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.




Όλα τελικά συνδέονται: σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, η ανελλιπής στοματική φροντίδα ειδικά σε άτομα με οργανισμούς καταπονημένους από μια χρόνια ασθένεια μπορεί να αποτρέψει άλλα, πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Aston University, η αυξημένη θνησιμότητα μεταξύ πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια πιθανόν συνδέεται με χρόνιες φλεγμονές όπως η περιοδοντίτιδα.

Αν συνεκτιμηθεί αυτό με το γεγονός ότι οι ενήλικες που πάσχουν από την συγκεκριμένη χρόνια πάθηση συχνά παρουσιάζουν επιδείνωση της υγείας τους εξαιτίας των αυξημένων πιθανοτήτων εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου, γίνεται κατανοητό γιατί η στοματική υγιεινή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο εδώ. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σταδιακά επιδεινώνει την λειτουργία των νεφρών, αυξάνει την πίεση του αίματος και προοδευτικά προκαλεί αγγειακές βλάβες που οδηγούν σε καρδιοπάθεια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το 85% και πλέον των πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με φλεγμονές στα ούλα εξαιτίας της ανεπαρκούς αφαίρεσης οδοντικής πλάκας –φλεγμονές που καθίστανται εντονότερες από την μειωμένη δυνατότητα του οργανισμού τους να επουλώνει πληγές. Τα στοματικά βακτήρια περνούν μέσω της περιοδοντίτιδας στο αίμα προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα του αίματος με συνέπεια την δημιουργία θρόμβων και στένωση των αρτηριών.

Επισημαίνοντας τις υποκείμενες αιτίες της αύξησης των καρδιαγγειακών παθήσεων και της επιταχυνόμενης εξέλιξής τους σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και περιοδοντίτιδα, οι ερευνητές τονίζουν ότι η αντιμετώπιση της στοματικής αυτής κατάστασης μειώνει τα οξειδωμένα λιπίδια και την φλεγμονώδη δράση των κυττάρων μαζί με τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας εν δυνάμει θανατηφόρου καρδιακής νόσου. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η αποτελεσματική διαχείριση της περιοδοντίτιδας μπορεί να κάνει πραγματικά την διαφορά.
πηγή:iatropedia

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs