Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Αρχή του τέλους για τον Ερντογάν – Βαθιά «λαβωμένος» από τις δημοτικές εκλογές – Έχασε Άγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια – Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη


«Χαστούκι» αποτελούν για τον Τούρκο πρόεδρο τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της γειτονικής χώρας αφού μπορεί ...
το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) νσ συγκέντρωσε ποσοστό 51,8% στο σύνολο της χώρας, 




έχοντας υποχώρηση των δυνάμεών της από την προηγούμενη προσφυγή στις κάλπες μόλις 0,2%, όμως έχει χάσει τις πιο σημαντικές πόλεις, όπως την Άγκυρα (για πρώτη φορά από το 1994) και τη Σμύρνη ενώ στην Κωνσταντινούπολη είναι σε εξέλιξη ένα εκλογικό θρίλερ ανάμεσα στους υποψηφίους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Με καταμετρημένο το 98,79% των ψήφων σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, η διαφορά ανάμεσα στον Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) και τον Μπιναλί Γιλιντιρίμ (ΑΚΡ) είναι μόλις στο 0,05%.

Οι μικρές διαφορές σε αρκετές πόλεις προϊδεάζουν για αρκετές επανακαταμετρήσεις με το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν να έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ζητήσει μια τέτοια διαδικασία για την Άγκυρα. «Εντοπίσαμε αρκετές άκυρες ψήφους και παρατυπίες στα περισσότερα από τα 12.158 εκλογικά κέντρα στην Άγκυρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΡ, Φατίχ Σαχίν. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μας όπλα στο έπακρνον και δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιωθεί η θέληση των πολιτών μας στην Άγκυρα» έγραψε ο Σαχίν στο Twitter.

Την ώρα που οι δύο μονομάχοι της Κωνσταντινούπολης κονταροχτυπιούνται με τον Ιμάμογλου να ανακηρύσσεται νικητής με 28.000 ψήφους και τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να «απαντά» μετά από λίγα λεπτά δηλώνοντας νικητής με διαφορά 4.000 ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανολόγησε πως μετά την Άγκυρα και την Σμύρνη, το κόμμα του έχει χάσει και την Κωνσταντινούπολη.

Την κατάσταση ωστόσο περιέπλεξε ακόμα περισσότερο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας που είπε λίγα λεπτά αργότερα ότι «ο πρόεδρος δεν έκανε ποτέ δηλώσεις για την Κωνσταντινούπολη».


Ερντογάν: Μάλλον χάσαμε την Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ομολόγησε» πώς το κόμμα του μετά την Άγκυρα και τη Σμύρνη μάλλον έχασε και την Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως ακόμα το αποτέλεσμα να έχει επισημοποιηθεί.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο.

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο Tούρκος πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό κι ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι επιθέσεων.

«Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει σκοπό να κάνει τη βόρεια Συρία ασφαλή, εξουδετερώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους Σύρους και Κούρδους αντάρτες.


Πού στήριξαν τις «νίκες» τους οι δυο μονομάχοι στην Κωνσταντινούπολη

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του.

Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.


Εκρέμ Ιμάμογλου: Σύμφωνα με τους αριθμούς κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουμε, είναι καθαρό ότι κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σοσιαλδημοκρατικό, αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά και του αντιπολιτευόμενου κόμματος Iyi (δεξιά), είπε ο Ιμάμογλου.

Υποστηρίζοντας ότι έχει προβάδισμα 29.000 και πλέον ψήφων έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, ο Ιμάμογλου έκρινε πως είναι πλέον μαθηματικά «αδύνατον» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), να το ανατρέψει.

Νωρίτερα, ο Γιλντιρίμ ανακήρυξε τη δική του νίκη, παρότι τα μερικά αποτελέσματα προοιωνίζονταν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη.

«Κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για την εντολή που μου εμπιστεύθηκαν», είπε ο Γιλντιρίμ στους υποστηρικτές του.

Οι δημοτικές εκλογές πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ρίχτηκε στην προεκλογική εκστρατεία που παρουσίασε ως αποφασιστική για την «επιβίωση του έθνους».

Αλλά, έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν μοιάζει να δοκιμάζει σειρά θεαματικών ηττών στις εκλογές, κάτι που αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας. Η χώρα βιώνει την πρώτη της οικονομική ύφεση έπειτα από δέκα χρόνια, αντιμετωπίζει πληθωρισμό-ρεκόρ και αύξηση της ανεργίας.


Οι πρώτες απώλειες ήρθαν με Άγκυρα και Σμύρνη

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Το ΑΚΡ παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs