Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Αυτή είναι δικιά μας: Τι είπε η Νορβηγίδα υπουργός Υγείας για όσους καπνίζουν, πίνουν και τρώνε κόκκινο κρέας


Η νέα υπουργός Υγείας στη Νορβηγία και στέλεχος του Κόμματος Προόδου, Σιλβί Λιστχάουγκ, προκάλεσε αίσθηση με την ...
ανορθόδοξη άποψή που εξέφρασε σχετικά με τη διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα.




«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέπεται να καπνίζουν, να πίνουν και να τρώνε όσο κόκκινο κρέας θέλουν. Οι αρχές μπορεί να θέλουν να ενημερώνουν, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι ήδη γνωρίζουν αρκετά καλά τι είναι υγιεινό και τι όχι», δήλωσε η Λιστχάουγκ, μιλώντας στο δίκτυο NRK.

«Η αφετηρία μου για τη δουλειά είναι πολύ απλή. Δεν σχεδιάζω να είμαι αστυνομία ηθικής και δεν θα πω στους ανθρώπους πώς να ζήσουν τη ζωή τους. Αντιθέτως, προτίθεμαι να βοηθήσω τους ανθρώπους να βρουν πληροφορίες που αποτελούν τη βάση για να επιλέξουν», εξήγησε η ίδια.

Η υπουργός που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος του δεξιού Κόμματος Προόδου δήλωσε ότι δείχνει ολοένα και μεγαλύτερη κατανόηση προς… τους καπνιστές.

«Πιστεύω ότι πολλοί καπνιστές αισθάνονται ότι έχουν γίνει παρίες. Αισθάνονται ότι σχεδόν πρέπει να κρύβονται και πιστεύω ότι αυτό είναι ηλίθιο», δήλωσε η 41χρονη, αναφέροντας ότι η ίδια είναι κοινωνική καπνίστρια. «Παρότι το κάπνισμα δεν είναι καλό διότι είναι επιβλαβές, οι ενήλικοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους τι κάνουν».

Οι απόψεις της Λιστχάουγκ προκάλεσαν αντιδράσεις. «Φαίνεται ότι έχει ελάχιστη κατανόηση για το τι είναι πραγματικά η δημόσια υγεία και ποια είναι η αποστολή της ως υπουργός σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η γενική γραμματέας της Νορβηγικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Αν Λιζ, στο NRK.

Η ίδια δήλωσε πως φοβάται ότι η Λιστχάουγκ μέσω της επιρροής και της ευγλωττίας της, θα επηρεάσει πολλούς Νορβηγούς.

«Αυτό είναι εντελώς εκτός στόχου. Είναι μια τρέλα. Είναι αντίθετο με όσα ολόκληρη η κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει», παρατηρεί η γυμνάστρια και ειδικός στην ευεξία, Άνκι Έι, μιλώντας στο ίδιο μέσο. «Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από το πώς δουλεύουμε σε αυτόν τον κλάδο. Είναι τρομακτικό ότι προέρχεται από μια υπουργό. Θα διαλύσει την υγεία μας».

«Έχω περάσει μόλις μία ώρα στο νέο μου γραφείο και οι δημοσιογράφοι μου ‘επιτέθηκαν’», ανέφερε, κάνοντας χιούμορ, η Λιστχάουγκ. Δεσμεύτηκε επίσης να δώσει προτεραιότητα στη φροντίδα των ηλικιωμένων, όπως στα γηροκομεία και στα σπίτια για ηλικιωμένους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs