Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Είναι αυτό το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς; Μάλιστα, το συγκεκριμένο σπίτι είχε τραβήξει τα βλέμματα ήδη από το 1880


Επιστήμονες πίστεψαν πως είχαν βρει το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ιησούς στη Ναζαρέτ το ...
2015, και το οποίο είναι φτιαγμένο από λάσπη και πέτρα, ενώ η ύπαρξή του χρονολογείται στις αρχές του πρώτου αιώνα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σπίτι είχε τραβήξει τα βλέμματα ήδη από το 1880, όταν κάποιες καλόγριες από το μοναστήρι της Αδελφότητας της Ναζαρέτ το ανακάλυψαν και βασισμένες σε δεδομένα που είχαν, ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για την πρώτη κατοικία του Ιησού.




Μέχρι το 2006 όμως δεν υπήρχε κανένα επιστημονικό τεκμήριο που να επιβεβαιώνει τις παραπάνω εικασίες και τότε ήταν που ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Reading της Βρετανίας, ο Ken Dark, χρονολόγησε την εν λόγω κατοικία και διαπίστωσε ότι όντως είχε κατασκευαστεί στις αρχές του πρώτου αιώνα.

Και μπορεί βέβαια να μην έχει εξακριβωθεί εάν τελικά στο σπίτι αυτό έζησε ο Χριστός, όμως ο Dark θεωρεί αυτό το σενάριο πολύ πιθανό και όπως έγραψε στο επιστημονικό περιοδικό «Biblical Archaeology Review», μπορεί να μην είναι μεν σίγουρος ακόμα για το ακριβές αποτέλεσμα, όμως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που οδηγούν εκεί. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια άλλη αρχαιολογική ανακάλυψη, κατά την οποία το σπίτι του Χριστού, αιώνες μετά τη φυσική του ύπαρξη, διακοσμήθηκε με μωσαϊκά και από πάνω του χτίστηκε μια εκκλησία με το όνομα «Εκκλησία της Διατροφής», από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που έλεγχε τότε τη Ναζαρέτ, με σκοπό να το προστατεύσει.

Τον 12ο αιώνα, όταν οι Σταυροφόροι μπήκαν στους Αγιους Τόπους, αναστήλωσαν αυτήν την εκκλησία, η οποία είχε εγκαταλειφθεί, ενώ όπως λένε οι πηγές Βυζαντινών και Σταυροφόρων, το κτίσμα κάτω από την εκκλησία ήταν όντως το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ιησούς.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs