Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Εξέγερση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αδικίας


Πριν από 29 χρόνια μια ομάδα ρατσιστών αστυνομικών του Λος Αντζελες τσάκισαν στο ξύλο έναν ...
άοπλο Αφροαμερικανό πολίτη, τον Ρόντνεϊ Κινγκ. Ήταν βέβαιοι για την ασυλία τους, αλλά έκαναν λάθος: ο ξυλοδαρμός είχε βιντεοσκοπηθεί.




Έτσι, όταν ένα χρόνο αργότερα, το 1992, έγινε γνωστό ότι οι επίορκοι αστυνομικοί είχαν αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, η μεγαλούπολη κάηκε και λεηλατήθηκε έξι μέρες, με τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο να καταφεύγει σε Εθνοφρουρά και πεζοναύτες (!) για να καταστείλουν τους εξεγερμένους κατοίκους, ανεξαρτήτως χρώματος.

Το αποτέλεσμα των χειρότερων ταραχών στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, των LA Riots, ήταν 63 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και δισεκατομμύρια σε κατεστραμμένες περιουσίες.

Σήμερα, θα περίμενε κανείς πως ο συστημικός ρατσισμός θα είχε κάπως υποχωρήσει στις όλο και πιο ανάμικτες φυλετικά και εθνοτικά ΗΠΑ. Ιδιαίτερα μετά την οκταετία του Μπαράκ Ομπάμα, με τη λευκή μητέρα και τον μαύρο πατέρα. Να όμως που ενάντια σε όλα τα αισιόδοξα προγνωστικά, ο ρατσιστο-ιός παραμένει ανίκητος στις ΗΠΑ.

Οι ταξικές και φυλετικές ανισότητες όχι μόνον επιμένουν, αλλά και δυναμώνουν στην υπερδύναμη με τη «συμβολή» και της πανδημίας, που έπληξε δυσανάλογα τις μειονότητες. Το μέσο περσινό ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας Αφροαμερικανών στη Μινεσότα δεν ξεπερνούσε τα 32.000 δολάρια, ενώ η μέση λευκή οικογένεια έβγαλε 72.000 δολάρια.

Οσο βολικό και αν είναι να ρίχνουμε την ευθύνη για τα συνεχή αστυνομικά φονικά στον ακροδεξιό Τραμπ, η αλήθεια είναι πως το κίνημα Black Lives Matter, όπως και το σύνθημα «I can't breathe / Δεν μπορώ να ανασάνω», «γεννήθηκαν» το 2014 μετά τον εν ψυχρώ στραγγαλισμό του Νεοϋορκέζου Ερικ Γκάρνερ, επί προεδρίας Ομπάμα. Και δυστυχώς, κάθε φορά που λευκοί αστυνομικοί σταματούν έναν μαύρο οδηγό για έλεγχο, οι πιθανότητες για ένα νέο φονικό είναι μεγάλες.

Θα αλλάξει, άραγε, κάτι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου; Μάλλον όχι. Η μεσοβέζικη στάση του Μπάιντεν απέναντι στους «ταραχοποιούς» δείχνει πως ούτε αυτός έχει τα κότσια για να τα βάλει με το ρατσιστικό «κράτος εν κράτει» της αστυνομίας, για τους ίδιους λόγους που το κόμμα του δεν τολμά να κόψει τον γόρδιο δεσμό της μαζικής οπλοκατοχής ή τους στενούς δεσμούς με διάφορα απολυταρχικά καθεστώτα.

Εφημερίδα των Συντακτών - efsyn.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs