Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

BBC: Η Ευρώπη επιχειρεί να κατευνάσει τον «εξοργισμένο ελέφαντα» της Ελλάδας

Το λέει καλύτερα ένας διπλωμάτης της ΕΕ: «Η Ελλάδα είναι σαν ελέφαντας μέσα σε ένα δωμάτιο». Στο μεταξύ, έχουν συμβεί διάφορα το τελευταίο διάστημα που έχουν μετατρέψει ...το «άκακο» ζώο, σε εκνευρισμένο θηρίο.

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και η συνάντηση κορυφής που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν στόχο να ηρεμήσουν την Ελλάδα.


Η συνάντηση κορυφής

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και την οποία οργάνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις, σημειώνει το BBC στο σχετικό άρθρο του. «Στόχος είναι να γεφυρώσει το κενό που αναπτύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της σχετικά με τους όρους που συμφωνήθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα και αφορούσαν την επέκταση της δανειακής σύμβασης».


Από εκείνη τη στιγμή προέκυψαν γεγονότα που έχουν βαρύνει την κατάσταση και έχουν αφήσει την Ελλάδα δίχως μετρητά για να καλύψει τις ανάγκες της. «Αυτή τη στιγμή πρέπει τα πράγματα να ακολουθήσουν ένα ρυθμό. Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος έχει αυξηθεί», σημείωνε με νόημα ο εν λόγω διπλωμάτης. Αν και μέχρι εσχάτως, ο λεκτικός πόλεμος δεν φαίνεται να χαλαρώνει, αντιτείνει ο αρθρογράφος του BBC.


Τα επεισόδια και η ρητορική

Τα πρόσφατα «επεισόδια» του ελληνικού έργου δίνουν δίκιο στο BBC που με τη σειρά του κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρασε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, παρά την αντίδραση των τεχνικών κλιμακίων, ενώ ο συνήθως μειλίχιος Πιέρ Μοσκοβισί για πρώτη φορά έδειξε προς τα έξω ένα πιο σκληρό πρόσωπο, απευθυνόμενος στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών είναι τεταμένες. Εξ οι και ένας αξιωματούχος της ελληνικής πλευράς έλεγε πως «έχουμε την αίσθηση πως υπάρχει μια μετακύλιση των ελληνικών θέσεων. Προσπαθούν να επιστρέψουν στους παλαιούς όρους. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει συζήτηση και να μας δοθεί το περιθώριο να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε». Η διαφορετική οπτική γωνία από την οποία, η κάθε πλευρά, κοιτάζει τα θέματα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Ο Έλληνας αξιωματούχος λέει: «Δεν έχουμε λάβει χρηματοδότηση από κανέναν εδώ και μήνες – από τον Αύγουστο συγκεκριμένα. Η ΕΚΤ μας έχει φερθεί σκληρά. Γι” αυτό και θέλουμε μια συνάντηση κορυφής για τα λύσουμε όλα αυτά». Το ότι θα μιλήσουν είναι καλό, καταλήγει το BBC, μόνο που κανένας δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs