Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Deutsche Welle: Οι ευρωπαίοι μιλούν για Grexit πάνω στην απογοήτευση τους – Δεν το θέλουν πραγματικά

Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει η Deutsche Welle, που εκτιμά πως η απογοήτευση για τις διαπραγματεύσεις κάνει... τους Ευρωπαίους να μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν μιλούν από το Βερολίνο για τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα το μεσημέρι, δίνοντας έμφαση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ενεργειακό, ουκρανική κρίση, κυρώσεις στην Ρωσία, αυτά είναι τα θέματα που προτίθενται να συζητήσουν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σήμερα και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στην πραγματικότητα όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ένα άλλο ζήτημα, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην ημερησία διάταξη: η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί στους εταίρους απογοήτευση, η οποία βρίσκει την έκφρασή της σε δηλώσεις περί Grexit
Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε μετά από ελληνικό αίτημα σε πενταμερή συνάντηση για το βράδυ της Πέμπτης.

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν στο Βερολίνο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς είναι «σοβαρή». Οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν είναι «καθόλου εύκολες» και δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί στους εταίρους απογοήτευση, η οποία βρίσκει την έκφρασή της σε δηλώσεις περί Grexit. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, κανείς από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «δεν θέλει το Grexit στην ατζέντα».

Το ζητούμενο τώρα είναι τα 20 σημεία που έχουν συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup να «γεμίσουν» ως τον Απρίλιο με «επεξεργασμένα σχέδια», «τεχνικές λεπτομέρειες» και «συγκεκριμένους αριθμούς» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για «εφαρμόσιμους νόμους».

Παρότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής το γεγονός και μόνο ότι θα ζητηθεί (έστω και στο περιθώριο) θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο όλο ζήτημα, εκτιμούν κύκλοι της Κομισιόν: «Ακόμη και μια βελτίωση του κλίματος δεν είναι αμελητέα».

Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι το κεντρικό πρόσωπο από ελληνικής πλευράς για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι πλέον ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αυτό σηματοδοτεί τόσο η επιμέρους συνάντηση με τους σημαντικότερους «παίκτες» της ΕΕ σήμερα το βράδυ όσο και η συνάντηση του τη Δευτέρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο.
Πηγή Deutsche Welle

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs