Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Υγειονομικός σχεδιασμός για τους πρόσφυγες σε Ελληνικό, λιμάνι Πειραιά και Βόρεια Ελλάδα


Σε υγειονομικό σχεδιασμό για τους πρόσφυγες σε Ελληνικό, λιμάνι Πειραιά και Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), μετά την....
επιτόπια αυτοψία που διενήργησαν οι υπηρεσίες Υγείας.

Ειδικότερα, στο Ελληνικό και στον χώρο του baseball, λειτουργεί ιατρείο, στο οποίο παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες τις πρωινές ώρες, μεταξύ 10:00 – 14:00 οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ το απόγευμα από τις 16:00 – 24:00 στο χώρο βρίσκονται η Waha International και η ΜΚΟ Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω.

Στον χώρο του χόκεϋ λειτουργεί ιατρείο, με παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ που διαθέτει γιατρό και νοσηλευτή, καθημερινές από 09:00 – 14:00 και των ΓτΚ από 16:00 – 20:00 καθημερινές. Το Σαββατοκύριακο η κάλυψη γίνεται από τους ΓτΚ μεταξύ 10:00 – 14:00 και από 16:00 – 19:00.


Στον χώρο των αφίξεων, ετοιμάσθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ιατρείο το οποίο ανέλαβαν να λειτουργούν σε πρωινή βάρδια από 10:00 – 14:00 η ΜΚΟ Fair Planet, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και επικουρικά η Waha International, από 14:00 – 16:00 το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας και από 16:00 – 20:00 οι ΓτΚ. Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου θα διαθέσουν φαρμακευτικό υλικό.

Το ΕΚΕΠΥ σε καθημερινή βάση θα έχει Συντονιστή Πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Ελληνικού τα απογεύματα, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ορίσει Συντονιστή Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές από 09:00 – 14:00.


Χώρος Λιμένα Πειραιώς

Στην Πύλη Ε1, λειτουργεί ιατρείο. Στο ιατρείο παρέχουν υπηρεσίες γιατροί από τη Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και Αλληλέγγυους, 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΓ), από τις 08:00 – 00:00, με διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, καθώς και νοσηλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ καλύπτουν τη βάρδια από 08:00 – 12:00, η ΑΕΜΥ από 12:00 – 16:00, γιατροί από τη 2η ΥΠΕ μεταξύ 16:00 – 19:00, ενώ η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πειραιά, από 19:00 – 00:00.

Παράλληλα, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία καλύπτει συμπληρωματικά με μαίες και νοσηλευτές από 08:00 – 22:00. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία οικίσκος, που παραχωρήθηκε από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτόν τον οικίσκο το ιατρείο, και ο υπάρχων χώρος ιατρείου να λειτουργήσει ως φαρμακείο.

Επίσης, στον χώρο είναι σταθμευμένο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Έχει προγραμματιστεί επίσης η άμεση τοποθέτηση της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, η οποία θα λειτουργεί με την υποστήριξη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Στην Πέτρινη Αποθήκη, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτει την πρωινή βάρδια με γιατρό, νοσηλευτή και διοικητικό. Η απογευματινή βάρδια θα καλύπτεται με προσωπικό του ΕΕΣ.

Στην Πύλη Ε2, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του Χαμόγελου Του Παιδιού, παρέχει παιδιατρική κάλυψη από τις 09:00 – 23:00 και ασθενοφόρο, ενώ ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το προσωπικό του επιχειρούν καθημερινά από 09:00 – 23:00. Επίσης, η Κινητή Μονάδα των ΓτΚ, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στο χώρο και παρέχει υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Στο σημείο αυτό πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ιατρείο μέσα σε οικίσκο, που παραχωρήθηκε επίσης από την περιφέρεια Αττικής. Τη λειτουργία του ιατρείου αυτού θα καλύψουν σε βάρδιες ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και οι Γιατροί Του Κόσμου από το πρωί μέχρι τη 12η βραδινή.

Αναφορικά με τις Πύλες Ε3 έως Ε7 σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το όχημα των Σαμαρειτών – Διασωστών του ΕΕΣ θα πραγματοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης, εσωτερικές μετακινήσεις περιστατικών μεταξύ των Πυλών, από 17:00 – 23:00.

Το ΕΚΕΠΥ, σε καθημερινή βάση, θα έχει συντονιστή πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Λιμένα τις απογευματινές ώρες, ενώ από την ΑΕΜΥ, έχει οριστεί Συντονιστής Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφερθεί να καλύψει με συντονιστή πεδίου τον ίδιο χώρο για τις καθημερινές.

«Ο ανωτέρω σχεδιασμός είναι δυναμικός, επομένως θα προσαρμόζεται αναλόγως των αναγκών, αλλά και της διαθεσιμότητας όλων των φορέων», αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Διευκρινίζει ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα εφαρμόζεται αντιστοίχως σε κάθε σημείο άτυπου καταυλισμού και δομής προσωρινής μετεγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών στην επικράτεια.


Βόρεια Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στην Β. Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες, επιτόπια καταγραφή των αναγκών από κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ όπου διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα.

Ειδομένη: Δραστηριοποιούνται ΜΚΟ, οι οποίες καλύπτουν σε 24ωρη βάση την παροχή υγειονομικής φροντίδας και από χθες δραστηριοποιούνται 2 κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, που παρέχουν σε 8ωρη βάση υγειονομική κάλυψη ενηλίκων και παίδων.

Επίσης, σε μόνιμη βάση υπάρχουν 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για διακομιδές περιστατικών προς το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, εκφράστηκε η επιθυμία από μέλη των Ιατρικών Συλλόγων Κιλκίς και Θεσσαλονίκης να καλύψουν και απογευματινή βάρδια στις 2 κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην Ειδομένη, παρατηρείται κυρίως, έλλειμμα συντονισμού των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση συντονιστή πεδίου εκ μέρους του ΕΚΕΠΥ και την εκπόνηση προγράμματος βαρδιών σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα): Πρόκειται για οργανωμένο Κέντρο, κάτω από την επίβλεψη του στρατού, ο οποίος έχει αναλάβει και την υγειονομική φροντίδα προσφύγων όλο το 24ωρο.

Χέρσο Κιλκίς (Στρ. Μαζαράκη): Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό με 24ωρη υγειονομική κάλυψη, πλην όμως εκεί δραστηριοποιούνται και κάποιοι εθελοντές ιατροί από το Κιλκίς, όπως επίσης και ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς εξέφρασε επιθυμία να συνδράμει με κάποιες απογευματινές βάρδιες , παιδιατρικής κάλυψης.

Διαβατά (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου): Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό και το υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτεται υγειονομικά όλο το 24ωρο από ΜΚΟ και γιατρούς εθελοντές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs