Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ξάνθη: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκριάτικη παρέλαση


Κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού με τη μεγάλη παρέλαση με άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές, να....
ξεχύνονται στους δρόμους, παρασύροντας στον ρυθμό και τους επισκέπτες σε μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού.

Η παρέλαση, με αρχηγό τον Βασιλιά Καρνάβαλο, ξεκινάει από την είσοδο της πόλης, το γνωστό Φόρο, και μέσω της 28ης Οκτωβρίου περνάει από την Κεντρική Πλατεία για να καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟ Ξάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων.

Την Καρναβαλική Παρέλαση για τη Δημόσια Τηλεόραση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτοιρείο, θα παρουσιάσουν ο Τάσος Ριζόπουλος και η Χρύσα Μωραΐτη.


Στις 6:30 το απόγευμα θα αναβιώσει το Ξανθιώτικο έθιμο το κάψιμο του Τζάρου, στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου, μία παράδοση που έρχεται από την Ανατολική Θράκη και πρόκειται για ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.

Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Την Καθαρή Δευτέρα, στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, θα αναβιώσει το έθιμο της Καμήλας, το οποίο έχει σχέση με την αέναη μάχη της Ζωής με το θάνατο, αλλά και της σποράς και της βλάστησης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs