Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ανεβαίνει το «ναι» για το Brexit στη Βρετανία

49% το ναι, 47% το όχι


Στο 49% ανέρχεται το «ναι» στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 47% που συγκεντρώνει το «όχι».....
σύμφωνα με δημοσκόπηση του ORB, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην Daily Telegraph. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 4%.

Όταν η ερώτηση περί εξόδου ή μη περιορίσθηκε μόνο στην ομάδα των ψηφοφόρων που σκοπεύουν να μετακινηθούν μέχρι τις κάλπες, το ποσοστό του «όχι» αυξήθηκε στο 52%, έναντι 45% για το «ναι» και 3% αναποφάσιστων.

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Μπεν Χότζες, μίλησε για το Brexit στο BBC, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει τάσεις διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ θ' αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία.


Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 23η Ιουνίου με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι έχουν διχαστεί μεταξύ των δύο επιλογών, ενώ μεγάλο ποσοστό των βρετανών ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο. «Οτιδήποτε επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας μας απασχολεί. Έτσι, στην περίπτωση που προκληθούν τάσεις διάλυσης στην ΕΕ, αυτές θα επιφέρουν παρόμοια φαινόμενα και στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αντιστράτηγος.

Ο Χότζες, που έχει διατελέσει διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από το 2012 έως το 2014, δήλωσε ότι η ψήφος είναι ζήτημα των Βρετανών, ενώ εκδήλωσε τον προβληματισμό του για πιθανές επιπτώσεις διάλυσης και στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

«Ότι συμβαίνει εδώ έχει άμεσο στρατηγικό ενδιαφέρον για μας», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αναγκαίο να επιδείξουν αλληλεγγύη έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Η Ρωσία έχει καταστήσει «όπλο» την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση οδηγώντας δεκάδες-χιλιάδες ανθρώπους προς την Ευρώπη, τόνισε ο Χότζες στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επισκεφτεί το Λονδίνο τον Απρίλιο, προκειμένου να παροτρύνει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «The Independent.»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs