Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ηράκλειο: Τίμησαν τη μνήμη του φιλοκρητικού, Ούλοφ Πάλμε


Η μνήμη του Ούλοφ Πάλμε, πρωθυπουργού της Σουηδίας που δολοφονήθηκε πριν από...
31 χρόνια, τιμήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης στο χωριό Μοχός του δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου, 
όπου συνήθιζε να περνά τις διακοπές του τα καλοκαίρια και όπου είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης, έχοντας δεθεί με τους κατοίκους του και με την Κρήτη.

Κατά την εκδήλωση, το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία του χωριού, η συγκινησιακή φόρτιση ήταν μεγάλη, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους ομιλητές αλλά και όλους όσους ήταν εκεί, αφού «ξετυλίχθηκαν» στιγμές από τη ζωή του και έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη για την ζωή και το έργο του Πάλμε.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε με τη προβολή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός σπάνιου βίντεο - ντοκουμέντου από τις επισκέψεις του Πάλμε στην Κρήτη, όπου εμφανίζεται να χορεύει, να μιλά με τους κατοίκους του χωριού και να καταγράφεται ο τρόπος που οι κάτοικοι του Μοχού θρήνησαν τον δικό τους Ούλοφ Πάλμε, μετά τη δολοφονία του. Στο βίντεο κάτοικοι του χωριού μιλούν συγκλονισμένοι για τη δολοφονία ενός δικού τους ανθρώπου, με τις γυναίκες του χωριού να κλαίνε και να μοιρολογούν.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Ούλοφ Πάλμε Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Χερσονήσου. Μίλησε ο πρώτος γιος του Πάλμε, Γιοακίμ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουπσάλα στον τομέα των πολιτικών επιστημών, με ειδικότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, που ήρθε στην Κρήτη ειδικά για την εκδήλωση.

Ο Γιοακίμ Πάλμε ευχαρίστησε τους κατοίκους του Μοχού και μίλησε για τη θερμή υποδοχή που επεφύλασσαν πάντοτε οι κάτοικοι στον πατέρα του αλλά και τη συγκίνησή του που βρίσκεται στην Κρήτη, στο Μοχό ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπήσει και είχαν κλάψει για τον πατέρα του. Ακόμη αναφέρθηκε στη γνωριμία του Ούλοφ Πάλμε και στους δεσμούς φιλίας που είχε αναπτύξει με τον Μίκη Θεοδωράκη, την Μελίνα Μερκούρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου ενώ μίλησε για τους αγώνες του πατέρα του για τη Δημοκρατία και την ειρήνη, εστιάζοντας στο ότι παραμένουν πάντα επίκαιρες.

Για τον Πάλμε μίλησε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που έζησε στην Σουηδία τα χρόνια της δικτατορίας. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντησή του με τον Πάλμε, στο γεγονός ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός τον είχε καλέσει να συμμετάσχει σε προεκλογικές του καμπάνιες, ενώ αναφέρθηκε και στα χρόνια της δικτατορίας.

«Ο Ούλοφ Πάλµε υπήρξε δημοκράτης στην πράξη. Άνθρωπος µε συμπόνια για τον συνάνθρωπό του, αλλά και απλός στην αντίληψή του για την εξουσία. Όχι απλά στους τίτλους. Ο Πάλµε ήταν οραματιστής, αλλά ταυτόχρονα απλός και προσιτός» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, βουλευτές, ευρωβουλευτές και δήμαρχοι.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs