Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ο Σουηδός Γιόχαν Γκούσταφσον είχε απαχθεί από την Αλ Κάιντα και ελευθερώθηκε 6 χρόνια μετά


Ο Σουηδός Γιόχαν Γκούσταφσον, ο οποίος είχε απαχθεί από την Αλ Κάιντα...
τον Νοέμβριο του 2011 στο βόρειο Μαλί μαζί με τον Νοτιοαφρικανό Στίβεν Μάλκολμ ΜακΓκάουαν, αφέθηκε ελεύθερος, ανακοίνωσε σήμερα η Στοκχόλμη.
"Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι ο Γιόχαν Γκούσταφσον απελευθερώθηκε και μπορεί να επιστρέψει στη Σουηδία", ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Μαργκότ Βάλστρεμ, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση για την τύχη του Νοτιοαφρικανού ομήρου.

Εξάλλου, δεν έχει γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια για το πώς και πότε απελευθερώθηκε ο Γκούσταφσον. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει μόνο ότι η σουηδική αστυνομία συνεργάστηκε με τις αρχές άλλων χωρών.

Στις 25 Νοεμβρίου 2011 ο Γκούσταφσον απήχθη στο Τομπουκτού μαζί με τον ΜακΓκάουαν και έναν Ολλανδό, τον Σιάακ Ράικε. Ένας τέταρτος άνδρας, υπήκοος Γερμανίας, σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να αντισταθεί στους απαγωγείς του. Την ευθύνη είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi). Ο Ολλανδός απελευθερώθηκε από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις το 2015.

"Μίλησα ήδη με τον Γιόχαν, ήταν καλά και πολύ συγκινημένος" είπε η Βάλστρεμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιόφωνο SR.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, ο Γκούσταφσον έχει ήδη επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό τη Σουηδία, η πληροφορία αυτή όμως δεν επιβεβαιώθηκε από την υπουργό. "Σας καλώ όλους να σεβαστείτε τον Γιόχαν και την οικογένειά του και να τους αφήσετε να αποφασίσουν εάν και πότε θα μιλήσουν", πρόσθεσε η Βάλστρεμ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs