Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Παχαίνουν τα μπισκότα διαίτης;


Μπισκότα: είναι ένα γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη σε μικρά λεπτά κομμάτια, τα οποία ...
ψήνονται στο φούρνο για να γίνουν τραγανά. Μπορεί να είναι γλυκά, αλμυρά και γεμιστά.
Το μπισκότο είναι ένα σνακ το οποίο μπορεί είτε να μας κρατήσει πριν από τα γεύματα είτε να μας προσφέρει μια γλυκιά γεύση τη στιγμή που το έχουμε ανάγκη. Μερικές φορές το μπισκότο είναι ένα υγιεινό σνακ με πλούσια θρεπτική αξία, άλλες φορές όμως αποτελεί μια θερμιδική βόμβα.

Σαφέστατα υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στα σπιτικά που μπορούν να έχουν μία σωστή και υγιεινή σύσταση και σε αυτά του εμπορίου που δεν έχουν πάντα τη καλύτερη δυνατή σύσταση και είναι μερικές φορές μια θερμιδική βόμβα. Πολλές φορές με πιο πολλά πρόσθετα από αυτά που χρειάζονται (χρώμα, ενισχυτικά γεύσης και αρώματος κλπ).

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τη στιγμή που αγοράζουμε τα μπισκότα, είναι να κοιτάμε την διατροφική ετικέτα κατά την αγορά τους και συγκεκριμένα, όρους όπως «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» και «χωρίς λιπαρά» τα οποία δεν ισχύουν πάντα, έτσι όπως ακριβώς αναγράφονται.

Σε γενικές γραμμές, τα μπισκότα που γίνονται από σιτάρι ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινά από εκείνες που γίνονται από ραφιναρισμένο αλεύρι. Τα μπισκότα περιέχουν σε μεγάλη αναλογία βούτυρο και ζάχαρη περιέχει πολλές θερμίδες και πρέπει να αποφεύγεται σε καθημερινή χρήση. Όμως δεν είναι όλα τα μπισκότα του εμπορίου απαγορευτικά στην καθημερινή μας διατροφή.

Αν πάλι διατηρείτε αμφιβολίες για την ποιότητα ή θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας ή τους δικούς σας, μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας με αγνά υλικά.

Αν πάλι δεν είστε της κουζίνας προτιμήστε ένα υγιεινό μπισκότο ολικής άλεσης το οποίο βοηθά να χορτάσουμε γρήγορα και μας κρατά παραπάνω σε κορεσμό (μιας και τα ολικής έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) αφού περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β και Ε, μαγνήσιο, σελήνιο και ασβέστιο(αν είναι ενισχυμένα).

Μύθος είναι επίσης ότι τα μπισκότα διαίτης δεν παχαίνουν. Πολλές φορές κάποιο προϊόν παρουσιάζεται να έχει χαμηλή θερμιδική αξία αλλά όχι τόσο μεγάλη σε σχέση με τα κανονικά. Θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι η συνολική ποσότητα που θα καταναλώσουμε είναι αυτή που θα καθορίσει το ποσό των θερμίδων που θα πάρουμε και όχι το ένα.

Ένας ακόμη μύθος είναι ότι τα μπισκότα με σοκολάτα είναι πιο παχυντικά. Πολλές φορές δεν υπάρχει σημαντική θερμιδική διαφορά μεταξύ των μπισκότων βρώμης και των μπισκότων με κομμάτια σοκολάτα. Επιπλέον, το κακάο που περιέχουν βοηθάει τη μνήμη αλλά και όπως έχουν δείξει έρευνες κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς γιατί ρίχνει την πίεση. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί μιας και ένα μπισκότο σοκολάτας περιέχει αρκετή ποσότητα ακατέργαστης ζάχαρης.

Τα μπισκότα είναι συνήθως μία "τροφή ευκολίας" και εύκολα κάποιος μπορεί να παρασυρθεί και να καταναλώσει πιο πολλά από ότι πρέπει. Σε στιγμές όπως μπροστά από την τηλεόραση, πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν πάλι κάποιος που βρίσκεται σε πρόγραμμα διατροφής και έχει εντάξει κάποιο σνακ τύπου σοκολάτα σε μπισκότα, τότε θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για να μην ξεφύγει στη ποσότητα μιας και η υπερκατανάλωση τους μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες στην διατροφή τους. Μια καλή λύση είναι να βγάλουμε από τη συσκευασία την ποσότητα που θέλουμε να καταναλώσουμε και να την βάλουμε μέσα σε ένα μικρό σκεύος (ταπεράκι).

Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs