Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Πορταριά: Πλάτανος 180 ετών έσπασε και καταπλάκωσε σπίτα


Παρά λίγο τραγωδία στην Πορταριά. Πλάτανος ηλικίας άνω των 180 ετών και ύψους...
40 μέτρων, φαίνεται ότι «λύγισε» απέναντι στον ισχυρό άνεμο και χθες τα ξημερώματα «σχίστηκε» στα δύο και «προσγειώθηκε» πάνω στις στέγες δύο σπιτιών και στο ξενοδοχείο «Δεσποτικό».
Η πτώση του αιωνόβιου δέντρου, που μάλιστα ήταν ανακηρυγμένο ως «μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», προκάλεσε ζημιές στις στέγες σπιτιών, ενώ συμπαρέσυρε και καλώδια της ΔΕΗ.


Το συμβάν σημειώθηκε στις 3 περίπου τα ξημερώματα της Τρίτης κι ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Συγκλονιστική είναι η περιγραφή της κ. Κατερίνας Κόκκαλη, ιδιοκτήτριας του ενός από τα δύο σπίτια πάνω στο οποίο έπεσε ο πλάτανος. «Ακόμη δεν μπορώ να μιλήσω. Έχω ένα κόμπο στο λαιμό από εκείνη την ώρα. Ήμουν μέσα στο σπίτι και κοιμόμουν. Έτυχε εκείνη την ώρα να σηκωθώ να πάω τουαλέτα. Καθώς περπατούσα, ακούστηκε ένα μπαμ και έσβησαν τα φώτα. Ο κρότος ήταν τόσο μεγάλος. Έγιναν όλα ξαφνικά. Μα ένα τέτοιο δέντρο να πέσει;», ανέφερε η κ. Κόκκαλη μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Το σπίτι της κ. Κόκκαλη, έχει υποστεί ζημιές στη στέγη και στον πάνω όροφο, το ταβάνι έχει ρωγμές.

Από το διπλανό σπίτι, οι ιδιοκτήτες έλειπαν. «Είχαμε πάει στη Λάρισα και μας ειδοποίησαν το πρωί φίλοι μας. Όταν σηκωθεί ο πλάτανος θα δούμε τι ζημιές υπάρχουν. Προς το παρόν φαίνεται ότι έχει χτυπηθεί η στέγη στη γωνία αριστερά, η καμινάδα από το τζάκι, η αυλή και το παράθυρο της κουζίνας έχει μπει όλο μέσα», είπε η ιδιοκτήτρια του διπλανού σπιτιού, Κατερίνα Βισβίκη. 


Στο σημείο κλήθηκε πυροσβεστική και αστυνομία, ενώ συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, καθώς κλαδιά συμπαρέσυραν στύλους και καλώδια ηλεκτροδότησης. Όπως όμως ενημερώθηκε η κ. Κόκκαλη, ο πλάτανος είχε ανακηρυχθεί διατηρητέος. «Λέγεται ότι το πρώτο κλαράκι είχε φυτέψει στο σημείο ο ίδιος ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Κι ότι καθόταν κι έγραφε στη βρυσούλα ακριβώς απέναντι, που ονομάζεται Παπαδιαμάντη ή Τσοποτού», προσθέτει η ίδια.

Το απόγευμα, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βόλου, παρουσία του αντιδημάρχου Πρασίνου Απ. Μαλαματίνη, φρόντισε για το κόψιμο των κλαδιών και την απομάκρυνσή τους από τις στέγες. Το παρών έδωσε στο σημείο και ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου.


Καμία φροντίδα

Πάντως κάτοικοι της περιοχής αφήνουν αιχμές ότι κανείς δεν φρόντισε για το αιωνόβιο δέντρο τα τελευταία χρόνια.

«Το αντιλήφθηκα περίπου στις 7 το πρωί. Βγήκα στο σπίτι μου που είναι λίγο πιο πάνω να πιω τον καφέ μου. Κοίταξα έξω και είδα ότι λείπει ο πλάτανος. Είχε εξαφανιστεί. Θα έπρεπε αυτά τα δέντρα να κλαδεύονται από καιρό σε καιρό. Εμείς δεν είχαμε δικαίωμα να επέμβουμε», ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Σιώκος.

«Και πέρυσι είχε φύγει ένα μεγάλο κλωνάρι. Είχε δώσει δείγματα ο πλάτανος. Αλλά κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον να ελαφρώσει το δέντρο», είπε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τριανταφύλλου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs