Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Σχέδιο για πρόσληψη Ελλήνων γιατρών στην Κύπρο -Τι προβλέπει


Ελληνες γιατροί θα απασχολούνται σε κυπριακά αυτόνομα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ...
άλλοι εξειδικευμένοι γιατροί από τη χώρα μας θα μετακαλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα 
για να καλύψουν τις ανάγκες της Κύπρου σε εξειδικευμένες επεμβάσεις.

Αυτό προβλέπει η διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού και του κυπριακού υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, έπειτα από διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει προ αρκετών μηνών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Οι τεχνοκράτες και των δύο υπουργείων εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ετοιμάσουν το τελικό και ολοκληρωμένο κείμενο της συμφωνίας, που θα κινείται στα πρότυπα της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου- Ελλάδας για την Εθνική Φρουρά. Δηλαδή, οι γιατροί από την Ελλάδα θα εργοδοτούνται στην Κύπρο με βάση παρόμοιο πλαίσιο με το οποίο οι Ελληνες αξιωματικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εθνική Φρουρά.

Η διακρατική συμφωνία εστιάζει σε δύο «εργαλεία» συνεργασίας. Πρώτον, οι κυπριακές αρχές θα μπορούν να ζητήσουν την κάλυψη των κενών που παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού από Ελληνες γιατρούς, στους οποίους θα προσφέρονται διετή συμβόλαια, ενώ θα διατηρούν παράλληλα και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλαμβάνει την καταβολή των μισθών τους και επιπλέον θα καταβάλει σε αυτούς όλα τα επιδόματα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, όπως για παράδειγμα το «επίδομα εξωτερικού».

Η δεύτερη πτυχή της συνεργασίας θα αφορά τη μετάκληση χειρουργών από την Ελλάδα στην Κύπρο για κάλυψη των αναγκών των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Οι Ελληνες ειδικοί θα επισκέπτονται την Κύπρο κατά τακτά χρονικά διαστήματα (μια φορά κάθε μήνα) για να εξυπηρετούν όλους τους Κύπριους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες αναμονής της κάθε ειδικότητας.

Για παράδειγμα, στην Κύπρο δεν έχουν αναπτυχθεί οι παιδονευροχειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού ασθενών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Με τη διακρατική συμφωνία οι ειδικοί από την Ελλάδα της συγκεκριμένης ειδικότητας και εξειδίκευσης θα έρχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και θα εξυπηρετούν όλους τους ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξειδικευμένη επέμβαση.
Πηγή: ΑΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs