Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Κανείς δεν θα κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία του ιδρυτή των IKEA


Όταν ο ιδρυτής των IKEA, Ινβγκάρ Κάμπραντ πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών, κατείχε ...
την 8η θέση στον δείκτη των εκατομμυριούχων του Bloomberg χάρη στην περιουσία του που αγγίζει τα 58,7 δισεκατομμύρια δολάρια.




Ήταν μια διάκριση που ο ίδιος αντίκρουε έχοντας εδώ και δεκαετίες μεταβιβάσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου πωλητή επίπλων στον κόσμο, σε ένα δίκτυο ιδρυμάτων και εταιρειών χαρτοφυλακίων που σχεδιάστηκαν για να εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ανεξαρτησία και επιβίωση της ιδέας των IKEA.


Σύμφωνα με το Bloomberg, η δομή που ίδρυσε στη δεκαετία του ‘80, διαβεβαίωνε πως η Almhult, εταιρεία με έδρα τη Σουηδία, θα παρέμενε εκτός του άμεσου ελέγχου της οικογένειας, αφήνοντας τους κληρονόμους του με μια πενιχρότατη περιουσία προερχόμενη από τον οικογενειακό όμιλο Ikano. Ο συγκεκριμένος όμιλος εκμεταλλεύεται μια σειρά χρηματοοικονομικών, ακινήτων, κατασκευαστικών και λιανικών επιχειρήσεων – συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων Ikea στη νοτιοδυτική Ασία – και ανέφερε περιουσιακά στοιχεία ύψους μόλις 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ποσοστό φερεγγυότητας «σχεδόν 30%» το 2016, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.


Σύμφωνα με το πλάνο του Κάμπραντ, η κυριότητα των περισσότερων καταστημάτων Ikea ανήκε στο ίδρυμα Stichting Ingka, μαι Ολλανδική οντότητα με σκοπό την «υποστήριξη της καινοτομίας» στο σχεδιασμό, σύμφωνα με το καταστατικό της ίδρυσης της. Τα εμπορικά σήματα, η μάρκα και το κόνσεπτ της εταιρείας τέθηκαν υπό τον τελικό έλεγχο του Ιδρύματος Interogo με έδρα το Λιχτενστάιν, του οποίου η θυγατρική, η Inter Ikea, είναι ο παγκόσμιος δικαιοπάροχος της Ikea.

Παρόλο που ονομάζεται ίδρυμα, η αποστολή του Stichting Ingka είναι μόνο μερικώς φιλανθρωπική. Το καταστατικό της επιτρέπει επίσης την επανεπένδυση των κερδών στην εταιρεία, σύμφωνα με τον Περ Χέγκενες, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Ikea.


Η δομή σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει πως η Ikea, με την σημερινή της μορφή, θα υπερισχύσει του ιδρυτή της. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δίνει έμφαση στη συνέχεια, καθιστώντας αδύνατο για ένα άτομο, είτε πρόκειται για διευθυντή είτε για κληρονόμο, να αναλάβει τον έλεγχο μετά το θάνατο του Κάμπραντ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs