Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες Navtex – Δεσμεύει περιοχή κοντά στην Κρήτη


Με δύο νέες προκλητικές Navtex που αφορούν μάλιστα σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο, η Τουρκία απάντησε ...
σήμερα στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. 




δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Πρόκειται για τις navtex 0283/18 και 0288/18 που εκδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με γερμανικό κρατικής ιδιοκτησίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με Navtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.

Το εν λόγω πλοίο είχε διεξάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το χθεσινό ράπισμα της ΕΕ προς την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής. “Εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων ηγετών, εκφράζω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την Ελλάδα και καλώ επειγόντως την Τουρκία, να τερματίσει τις παράνομες παραβιάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος”, δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs