Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Παρέμβαση ΗΠΑ για τη Μακεδονία – Γιατί ανησυχούν οι Αμερικανοί


Οι ΗΠΑ θέλουν την ΠΓΔΜ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Δεν το έχουν κρύψει άλλωστε. ...
Γι’ αυτό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάμψουν την αντίσταση που φαίνεται πως προβάλει η Γαλλία.
Το είπε ξεκάθαρα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ. Ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Παρίσι υπάρχει καθημερινός διάλογος για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ. Και η αιτία δεν είναι άλλη από τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Και δεν έκρυψε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να «λυγίσουν» τις όποιες αντιρρήσεις έχει η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε στη Γερουσία ο Μίτσελ, βρίσκεται εν εξελίξει συνεχής διάλογος ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πλευρά των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαστε σε συνεχή διάλογο – καθημερινό διάλογο – ειδικά με τους Γάλλους για αυτό το θέμα. Οι Γάλλοι έχουν κάποιες ανησυχίες και εργαζόμαστε μαζί τους για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των ανησυχιών τους και στη χάραξη μιας νέας πορείας προς το μέλλον», ανέφερε.


ΗΠΑ: Ιστορική όσο του Ντέιτον η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Αναλύοντας την αμερικανική οπτική για την συμφωνία επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία, ο Γ. Μίτσελ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία μπορεί να αναπτύξει θετική δυναμική που θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα δεν δίστασε να αποδώσει στην συμφωνία ιστορική διάσταση, καθώς την παρομοίασε με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε επίσημα ο πόλεμος της Βοσνίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα το δούμε (σ.σ. την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων)… Νομίζω, όμως, ότι ο καθένας αναγνωρίζει πως αυτό που έκαναν οι ηγέτες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι πραγματικά ιστορικό και αν επιτύχει, έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι στην κλίμακα του Ντέιτον ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στη Βαλκανική Χερσόνησο. Και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το άνοιγμα όχι μόνο για το θέμα της ίδιας της ονομασίας, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα κύμα αλλαγής που θα φέρει αποτελέσματα σε άλλα μέρη της περιοχής».


Δεν ανησυχούν οι αντιδράσεις σε Ελλάδα και Σκόπια

Ερωτηθείς από τη δημοκρατική γερουσιαστή Τζέιν Σαχίν για το αν ανησυχεί ότι οι εγχώριες αντιδράσεις στις δύο χώρες θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην επίτευξη λύσης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, ήταν ξεκάθαρος.

Απάντησε πως ανησυχεί κυρίως για την ρωσική ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της ΠΓΔΜ, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι ναι, ανησυχώ. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο της ρωσικής ανάμιξης. Το είδαμε στο Μαυροβούνιο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας έχουν κάνει πολύ απειλητικές δηλώσεις. Και πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ιδιαίτερα στη πλευρά της ΠΔΜ, να προσπαθήσουν οι Ρώσοι να παρέμβουν σε αυτό. Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ρώσους ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και δεν είναι στο χέρι της Μόσχας να αποφασίσει για το μέλλον της ΠΓΔΜ».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs