Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Συγκλονιστική μαρτυρία δημοσιογράφου: Τη βίαζαν 15 μήνες μπροστά στον συντρόφό της


Η Καναδή δημοσιογράφος Amanda Lindhout έζησε την απόλυτη φρίκη στο πλευρό του φωτογράφου ...
συντρόφου της Nigel Brennan όταν απήχθη από Σομαλούς το 2008. 
Βασανίστηκε και βιάστηκε για 15 μήνες στην εμπόλεμη Σομαλία. Έφτασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Ήταν μόλις 26 ετών όταν ταξίδεψε στη χώρα με τον 36χρονος Αυστραλό φωτογράφο σύντροφό της Nigel Brennan.

Ήταν 23 Αυγούστου, την τρίτη τους μέρα στη χώρα, που Σομαλοί απήγαγαν το ζευγάρι. Τηλεφώνησαν στις οικογένειές τους και ζήτησαν λύτρα 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τον καθένα. Στους 15 μήνες μέχρι την απελευθέρωσή τους βίωσαν τον απόλυτο εφιάλτη. Τους βασάνιζαν, τους άφηναν χωρίς φαγητό και βίαζαν επανειλημμένα τη δημοσιογράφο.


Η μαρτυρία των εφιαλτικών βασανιστηρίων

Εννιά χρόνια και δύο μήνες από τη μέρα που μπήκε φυλακή ο εγκέφαλος της απαγωγής τους, η Amanda Lindhout θυμάται πώς έφτασε να σκέφτεται να βάλει τέλος στη ζωή της. Θα έκοβε τις φλέβες της με ένα ξυράφι. Ήταν 13 μήνες που βρισκόταν στα χέρια των απαγωγέων. Δεν άντεχε άλλο τα βασανιστήρια.

«Ήμουν πολύ κοντά στο να πάρω την απόφαση. Και κάθε μέρα που έβλεπα τον ήλιο, το μάτι μου έπιανε μια κίνηση. Ήταν ένα πουλί που πετούσε. Πάντα πίστευα στα σημάδια. Ήταν σαν κάτι να μου έλεγε να κρατήσω. Και αυτό το πουλί ήταν ο αγγελιοφόρος. Απομακρύνθηκε η επιθυμία να βάλω τέλος στη ζωή μου και δεν επέστρεψε ποτέ αυτό το συναίσθημα. Ήμουν αποφασισμένη να επιβιώσω. Ήμουν αποφασισμένη ότι θα ελευθερωθώ και θα ξαναδώ την οικογένειά μου».


Δεν ήταν σε κανέναν δημοσιογραφικό όμιλο την εποχή της απαγωγής της. Είχε κάνει αποστολές για το France 24 στη Σομαλία και είχε δουλέψει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο τότε σύντροφός της δεν είχε καθόλου εμπειρία από εμπόλεμη ζώνη. Η Amanda Lindhout μίλησε για τη στιγμή που τους απήγαγαν, την αποτυχημένη απόδρασή τους και την απελευθέρωσή τους μετά την καταβολή λύτρων.

«Ήμασταν σε χώρο συγκέντρωσης εκτοπισμένων. Αυτή θα ήταν η μεγάλη ιστορία για την οποία είχαμε πάει στη Σομαλία. Βρισκόμασταν σε έναν ανοιχτό αυτοκινητόδρομο και είδαμε ένα αυτοκίνητο να σταματά στην άκρη. Μέσα σε λίγα λεπτά ξεκίνησε ο εφιάλτης. Υπήρχαν περίπου 12 ένοπλοι που κρύβονταν πίσω από το σταθμευμένο αυτοκίνητο. Και το επόμενο πράγμα που ήξερα είναι ότι είχα απαχθεί».

Μετά την απαγωγή τους μετακινούσαν συνέχεια σε διαφορετικά σπίτια. Το ζευγάρι ασπάστηκε το Ισλάμ πιστεύοντας ότι ίσως βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησής τους. Μετά από 4 μήνες, στη μέση της νύχτας, μετέφεραν τη δημοσιογράφο στο κέντρο της ερήμου. «Με έβγαλαν από το αυτοκίνητο και μου έβαλαν μαχαίρι στον λαιμό. Μου είπαν ότι μου δίνουν 30 δευτερόλεπτα να πείσω τη μητέρα μου να τους δώσει τα λύτρα μέσα σε 7 μέρες ή θα με αποκεφαλίσουν».

Μετά από 5 μήνες ομηρίας, η δημοσιογράφος και ο φωτογράφος σύντροφός της προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Κατάφεραν να βγουν από ένα παράθυρο και βρήκαν καταφύγιο σε ένα τζαμί. Τους βρήκαν οι ένοπλοι απαγωγείς τους. Οι σεξουαλικές επιθέσεις κλιμακώθηκαν σε συχνότητα και ένταση.

Μετά από 460 μέρες αιχμαλωσίας, η Amanda και ο σύντροφός της απελευθερώθηκαν αφού οι οικογένειές τους πλήρωσαν χιλιάδες δολάρια και ικέτευσαν για τις ζωές τους. Εννιά χρόνια μετά βρίσκει ανυπολόγιστη αξία στις απλές απολαύσεις που κάποτε θεωρούσε δεδομένες. Στις 18 Ιουνίου ο εγκέφαλος της απαγωγής τους Ali Omar Ader καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή στον Καναδά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο