Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Σαν σήμερα: Τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου


Η ιστορία της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, δεν είναι καινούργια. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ...
κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του τον 19ο αιώνα, 

είχε οραματιστεί την ένωση της Πελοποννήσου και την Δυτικής Ηπειρωτικής Ελλάδας με γέφυρα, την περίοδο που υλοποιούσε τον Ισθμό της Κορίνθου.

Τότε το έργο κρίθηκε απλησίαστο οικονομικά. Η αναβολή του κράτησε πάρα πολύ, περισσότερο από 100 χρόνια. Όμως στα πλαίσια των μεγάλων έργων που έγιναν για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου πήρε σάρκα και οστά, και εγκαινιάστηκε μια εβδομάδα πριν από την έναρξή τους, στις 7 Αυγούστου του 2004.


Από την ομιλία του Τρικούπη στην βουλή το 1889 μέχρι το 2004, πέρασαν 115 χρόνια. Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ σαν ιδέα, αλλά ξεκίνησε πάλι να συζητιέται το 1986. Πέντε χρόνια αργότερα έγινε ο διαγωνισμός, με τις προσφορές να κατατίθενται την 1η Δεκεμβρίου του 1993. Τον Ιανουάριο του 1996, η εταιρία «Γέφυρα ΑΕ» και το ελληνικό δημόσιο υπέγραψαν σύμβαση παραχώρησης για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και εκμετάλλευση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Η γέφυρα χρειάστηκε 8 χρόνια για να κατασκευαστεί και χαρακτηρίστηκε ως ένα σύγχρονο κατασκευαστικό θαύμα. Κι αυτό γιατί πρόκειται για την μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο με μήκος 2.252 μέτρων και η μοναδική που εδράζεται σε βάθος 65μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Χρειάστηκαν επτά εκατομμύρια ώρες εργασίας για να κατασκευαστεί και μάλιστα χωρίς ούτε ένα εργατικό ατύχημα! Παραδόθηκε πέντε μήνες πριν από την αρχική συμφωνία και μάλιστα χωρίς να «ξεφύγει» από τον αρχικό της προϋπολογισμό.


Αν προσθέσουμε ότι χτίστηκε σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και πως το Ρίο απομακρύνεται από το Αντίρριο κατά οκτώ χιλιοστά κάθε χρόνο, τότε όλα τα παραπάνω συνηγορούν για το κατασκευαστικό θαύμα που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ευρώπη και ίσως και στον κόσμο. Το συνολικό της κόστος έφτασε τα 630 εκατ. ευρώ, με άλλες πηγές να αναφέρουν πως ξεπέρασε τα 830 εκατ.

Κατά τα εγκαίνια της γέφυρας, οι πρώτοι που την διέσχισαν ήταν οι λαμπαδηδρόμοι των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο Όττο Ρεχάγκελ, που σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα είχε γίνει και αυτός αρχιτέκτονας ενός θαύματος, στο Euro της Πορτογαλίας.


Προς τιμήν του οραματιστή της, στις 25 Μάϊου του 2007, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μια ειδική τελετή, ονόμασε την γέφυρα «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης». Με την ολοκλήρωση της γέφυρας, η απόσταση Ρίου – Αντιρρίου διανύεται σε μόλις 4 λεπτά, σε αντίθεση με τα 35 λεπτά που χρειαζόταν κάποιος με το φέρι-μποτ. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο