Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Προς πλειστηριασμό ιστορική εταιρία ζαχαροπλαστείων


Σε μία δύσκολη καμπή της μακρόχρονης ιστορίας της βρίσκεται η ιστορική εταιρία ζαχαροπλαστείων ...
Παπασπύρου.
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σοβαρά, αλλά από την εταιρία εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και να περάσει τον δύσκολο αυτό κάβο, αφού όπως σημειώνει έχει υπάρξει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για ρύθμιση των δανείων της. Είχε μάλιστα προγραμματιστεί πλειστηριασμός των κεντρικών της γραφείων και εγκαταστάσεων, η οποία όπως η εταιρία ισχυρίζεται δεν θα γίνει τελικά μετά την συμφωνία με τις τράπεζες.

Η ιστορία της εταιρίας Παπασπύρου (η πλήρης επωνυμίας είναι «Aθηναϊκά Zαχαροπλαστεία-Eστιατόρια»), ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 από τον Αθανάσιο Παπασπύρου.

Λειτούργησε ως το πρώτο παραδοσιακό εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα και έχοντας ως γνώμονα τις αγνές πρώτες ύλες δημιούργησε μοναδικά γλυκά και προϊόντα εμπνευσμένα από παραδοσιακές σπιτικές συνταγές.


Στην δεκαετία του 50 κατασκευάζεται πρότυπο εργοστάσιο παγωτού στην Αθήνα, στην οδό Προμπονά. Το παγωτό Παπασπύρου, παρασκευασμένο από επιλεγμένες πρώτες ύλες και με πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής για τα δεδομένα της εποχής, γίνεται το αγαπημένο γλύκισμα του Αθηναϊκού κοινού. Η εταιρία ανοίγει το πρώτο κεντρικό κατάστημα στην καρδιά της πόλης, την πλατεία Συντάγματος και παίρνει υπό την εκμετάλλευση της την Αίγλη Ζαππείου.

Λίγα χρόνια μετά οι κεντρικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε νέο εργοστασιακό χώρο 2.000 τ.μ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων ενώ παράλληλα επεκτείνεται το υπάρχον κατάστημα. Η ανέγερση νέου κτιρίου στην γωνία Ερμού & Σταδίου στην Πλατεία Συντάγματος είναι γεγονός καθώς αυξάνεται η ζήτηση και το πελατολόγιο μεγαλώνει. Η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας Παπασπύρου συνεχίζεται με τη λειτουργία τριών νέων καταστημάτων στην Πλατεία Κολωνακίου και Τσακάλωφ γωνία, στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του Αγ. Σώστη και στη Ραφήνα.

Ο υιός του Αθανάσιου Παπασπύρου, Κωνσταντίνος, αναλαμβάνει την επέκταση του καταστήματος στο Σύνταγμα και ο αρχικός χώρος μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό εξαώροφο κτίριο 1.100 τ.μ.

Το πολυτελές κατάστημα Παπασπύρου γίνεται σήμα κατατεθέν της πλατείας Συντάγματος και καθιερώνεται ως το απόλυτο κέντρο ψυχαγωγίας και εστίασης της πρωτεύουσας. Περιλαμβάνει γαλλικό εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, καφετέρια και εστιατόριο self-service. Οι Αθηναίοι αλλά και οι ξένοι επισκέπτες, όλοι δίνουν ραντεβού εδώ, στο διασημότερο πλέον meeting point του κέντρου. Την ίδια περίοδο η εταιρία Παπασπύρου επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στο χώρο του Catering διοργανώνοντας ορισμένες από τις πιο αξιομνημόνευτες εκδηλώσεις της εποχής.

Την δεκαετία του ’80, ο Αθανάσιος Παπασπύρου έπειτα από 30 χρόνια συνεχούς αξιοποίησης της Αίγλης Ζαππείου παραχωρεί την εκμετάλλευσή της και αποφασίζει να διατηρήσει μόνο το κεντρικό κατάστημα Παπασπύρου στην οδό Πουλίου.

Στα μέσα της δεκαετίας την διοίκηση αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Παπασπύρου και η εταιρία εισέρχεται δυναμικά στην παραγωγή ψωμιού και αρτοποιημάτων καθώς και στον τομέα του καθημερινού φαγητού.

Την δεκαετία του 90 η εταιρία αλλάζει δομή μεταφέροντας τις δραστηριότητές της από cafe και χώρους εστίασης σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Τρία νέα καταστήματα στους Αμπελόκηπους το 2001, στην Κηφισιά το 2001 και στο Χαλάνδρι το 2004 γίνονται πραγματικότητα. Δημιουργούνται νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στις Αχαρνές Αττικής σε χώρο 2.000 τ.μ. και πλέον η μονάδα παραγωγής που αποτελείται από 6 τμήματα λειτουργεί σε δεκαοκτάρη καθημερινή βάση.

Σήμερα η αλυσίδα έχει περάσει στη νέα γενιά, στους γιούς του Κωνσταντίνου Παπασπύρου, Θανάση και Φίλιππο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs