Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Η Γιουβέντους της Ρουμανίας άλλαξε το όνομά της - Ένα θέμα δεκαετιών λύθηκε


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι όχι τόσο διάσημοι αθλητικοί σύλλογοι «δανείζονται» ...
είτε το όνομα, είτε το σήμα πολύ μεγαλύτερων από εκείνους αθλητικών συλλόγων, 
κυρίως λόγω τη αγάπης των ιδρυτών τους ή των επικεφαλής τους για αυτούς. Ωστόσο, όταν αυτοί οι μικροί οργανισμοί αρχίζουν να μεγαλώνουν, υπάρχουν κάποια προβλήματα, που μπορεί να λυθούν ακόμη και δικαστικά (στην έσχατη περίπτωση).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ίντερ, η οποία έχει δει δύο γαλλικούς συλλόγους να κοπιάρουν το σήμα της: τη Σαμπλί και τη Μαρτίγκ. Όσο για το όνομα του ιταλικού συλλόγου, είναι… διεθνές όνομα και πράγμα, καθώς το χρησιμοποιούν πολλοί άλλοι παγκοσμίως, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της βραζιλιάνικης Ιντερνασιονάλ.

Τις τελευταίες ώρες ήρθε στο προσκήνιο για παρόμοια ιστορία και η Γιουβέντους, η οποία είχε… συνονόματη στη Ρουμανία, αλλά το αίτημα της «Γηραιάς Κυρίας» να γίνει αλλαγή στο όνομα της… μικρούλας Βαλκάνιας, βρήκε ευήκοα ώτα και έγινε πραγματικότητα. Έτσι, η Γιουβέντους Βουκουρεστίου θα ονομάζεται πλέον Ντάκο-Γκέτικα, που προέρχεται από τον ήρωα των Δάκων, Ντάκο Γκετάε.


Η Γιουβέντους Βουκουρεστίου είναι ένας σύλλογος που έχει ιστορία από το 1924. Ωστόσο, το 1952 μεταφέρθηκε στο Πλοϊέστι και μετατράπηκε στη σημερινή Πετρολούλ. Έτσι, κάποιοι λάτρεις της ομάδας που είχε μείνει τέσσερις δεκαετίες… στον πάγο, την αναβίωσαν και της έδωσαν το όνομα Γιουβέντους Βουκουρεστίου 1992, ξανά με έδρα τη ρουμάνικη πρωτεύουσα. Όμως, το γεγονός ότι το όνομα και το σήμα της ήταν ουσιαστικά… η ιταλική Γιουβέντους, από το Πιεμόντε υπήρξαν αντιδράσεις...

Όπως εξήγησε ο προπονητής της Ντάκο-Γκέτικα, Μάριους, Μπάτσιου, «μετά το αίτημα της Γιουβέντους (της ιταλικής), μιλήσαμε με τους δικηγόρους τους, εδώ στο Βουκουρέστι, και μέσω ενός φιλικού τρόπου καταλήξαμε στην αλλαγή του ονόματός μας, με κάποιο που είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό της πατρίδας μας».

Αυτό που κάνει λίγο πιο... ζουμερή την ιστορία, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα άλλαξε το σήμα της και η ιταλική Γιουβέντους. Ωστόσο, αυτό δεν έκανε τους Ρουμάνους να σκεφθούν καν το ενδεχόμενο να κρατήσουν το σήμα που είχαν πριν.

Υπενθυμίζεται ότι Γιουβέντους υπάρχει και στο μπάσκετ, με το όνομα να χρησιμοποιείται από ομάδα της Λιθουανίας, που τα τελευταία χρόνια έγινε πιο γνωστή στο ευρύ φίλαθλο κοινό, από τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο