Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Κοτζιάς: Όλοι τους λένε Μακεδονία, ευτυχώς με εμάς θα τους λένε Βόρεια Μακεδονία


Την θέση ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση διασφάλισε ότι η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι ...
Erga Omnes, όχι μόνο για εξωτερική αλλά και για κάθε εσωτερική χρήση διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.
Σε δηλώσεις του στο Real Fm και ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό αλλά και του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ στις 30/9, ο κ.Κοτζιάς είπε ότι «η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα με τις αντίστοιχες συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

«Κάνουν ως μωρές παρθένες ότι το λέει ο Τραμπ Μακεδονία, αφού έτσι τους έχει αναγνωρίσε, έτσι τους λέει. Κάνουν σαν να μην γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι την ονομάζουν Μακεδονία. Ο Τραμπ ονοματίζει τη χώρα όπως την έχει ονοματίσει επι κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ». «Εμείς πήραμε πίσω το όνομα και δεν το παραδώσαμε με τη συμφωνία» υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς. 

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα» ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «λογικό από την πλευρά του να υπερτονίζει τη μακεδονική γλώσσα που έχει πάρει από το 50 και όχι από εμάς. Θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αλλαγή ονόματος γιατί είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της».

Για το αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς αφού αρχικά είπε ότι «γνωρίζω τι λέει ο εταίρος των ΑΝΕΛ» στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία είναι φανερό ποιος έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν θα ψηφιστεί με πλειοψηφία κομμάτων αλλά με πλειοψηφία βουλευτών». Κάλεσε, δε, ΝΔ «να μην φύγει από τη συζήτηση με κάποιο πρόσχημα αλλά να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

«Πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία. Κάνουν δημοψήφισμα, αλλάζουν το Σύνταγμα και πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Αν είμαστε κακοποροαίρετοι, που δεν είμαστε, αγοράζουν γουρούν στο σακί γιατί δεν ξέρουν που θα είμαστε μετά Αυτό σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs