Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Εξι βουλευτές ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει χωρίς τους ΑΝΕΛ


Πληθαίνουν καθημερινά οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών που, είτε εμμέσως είτε πιο καθαρά...
, διαμηνύουν στον Πάνο Καμμένο 




ότι αν αποφασίσει να φύγει από το κυβερνητικό σκάφος, τότε η κυβέρνηση μπορεί να σταθεί και μόνη της.

Σε πρώτο επίπεδο, η επίσημη γραμμή που διατυπώνεται είναι η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί με τους ΑΝΕΛ έως τον Μάρτιο, έτσι όπως οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν λίγο πριν από το υπουργικό συμβούλιο. Ορόσημο -όπως όλα δείχνουν- είναι η κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών προς έγκριση στη Βουλή.

Στοιχείο που κρατά το Μέγαρο Μαξίμου είναι η δέσμευση Καμμένου ότι δεν θα ευθυγραμμιστεί με τη ΝΔ σε περίπτωση που αυτή καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση δεν έχει (χωρίς ΑΝΕΛ) την πλειοψηφία για να τη ρίξει, η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένες επιλογές μπροστά της σε σχέση με τους χειρισμούς του επόμενου διαστήματος.


Προτεραιότητα για Τσίπρα η επιβίωση της κυβέρνησης

Κατ’ αρχάς, με την αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η επιβίωση της κυβέρνησης για να υλοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με την ψήφιση ως το τέλος του χρόνου των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και επακόλουθα την εικόνα της κυβέρνησης.


Τα μηνύματα Τσίπρα σε Καμμένο

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη «εισπράξει» το μούδιασμα μέρους του προοδευτικού κόσμου από την παραίτηση Κοτζιά, που μοιάζει με νίκη του Πάνου Καμμένου, και γι' αυτόν τον λόγο έχει τουλάχιστον δύο φορές δημόσια (Μαξίμου και Βρυξέλλες) στείλει πολύ καθαρό μήνυμα στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο ότι δεν θα ανεχτεί διγλωσσία.

Αυτό που θέλει να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η φθορά από την εικόνα μιας κυβέρνησης που να θυμίζει διαλυμένο στρατόπεδο από τις συνεχείς διαφοροποιήσεις Καμμένου. 


Τζανακόπουλος: Δεν πέφτουμε ακόμα και αν φύγει ο Καμμένος

Γι' αυτόν τον λόγο, μετά τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διεμήνυσε χθες ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία και δεν θα πέσει ακόμα κι αν φύγει ο Καμμένος.

Περίπου τα ίδια είπε σήμερα και ο Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας στον ΑΝΤ1 ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι δεδομένη σε κάθε περίπτωση.

Πίσω από αυτές τις τοποθετήσεις βρίσκεται η μελέτη -από την επιτελική ομάδα της κυβέρνησης- σεναρίων που να εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία κατ' αρχάς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για την επιβίωση της κυβέρνησης.


Ποιοι βουλευτές μπορεί να κρατήσουν όρθια την κυβέρνηση 

Με 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ως βάση, ήδη η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ ανεβάζουν αυτή την πλειοψηφία στους 148 βουλευτές.

Με βάση τις έως τώρα τοποθετήσεις τους, οι Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Δημήτρης Θεοχαρόπουλος και Χάρης Θεοχάρης προτίθενται να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς εκτιμούν ότι το να κλείσει μια «εθνική πληγή» δεκαετιών είναι σημαντικότερη από τις κομματικές επιδιώξεις. Με αυτά τα ονόματα, προκύπτει ο αριθμός 154. 


Θεοδωράκης: Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας, στον Γιώργο Σιμόπουλο, υπογράμμισε πως η στήριξη της Συμφωνίας δεν σημαίνει ότι «το Ποτάμι στηρίζει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στηρίζει την πατρίδα». Πρόσθεσε, δε, πως «δεν συμμετέχουμε σε σενάρια στήριξης της κυβέρνησης, είτε αυτό αφορά ψήφο εμπιστοσύνης είτε οτιδήποτε. Αυτό για εμάς δεν υπάρχει. Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν στηρίζουμε δηλαδή από τη θέση της συμπολίτευσης. Το αν θα συμφωνήσουμε για ένα νομοσχέδιο που αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα ή που αφορά ένα θέμα της περιφέρειας ή ένα εθνικό θέμα, αυτό είναι κάτι διαφορετικό και είναι κάτι που πρέπει να συνηθίζουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να το κάνουμε».

Αναφερόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είπε πως «το κεφάλαιο "Καμμένος" είναι μια ξεχωριστή υπόθεση». Και ξεκαθάρισε τη στάση του Ποταμιού για άλλη μια φορά, τονίζοντας ότι «εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία με τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι δεν πρόκειται να καλύψει κανένα κενό.Το Ποτάμι δεν δίνει δυνάμεις στην κυβέρνηση να συνεχίσει, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης», είπε συγκεκριμένα. Και συμπλήρωσε: «Έχουμε ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της προηγούμενης, γιατί δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
Φωτογραφία: EUROKINISSI (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs