Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Στη φυλακή το ζεύγος Παπαντωνίου -Οι κατηγορίες και οι απολογίες - Εκτιμάται ότι ζημίωσε το δημόσιο 400 εκατομμύρια ευρώ.


Μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο ο οποιος βρέθηκε στη φυλακή όταν οι εισαγγελεις αποκάλυψαν ...
το δρόμο του χρήματος, 
πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια για να φθάσουν οι αρχές στα ίδια συμπεράσματα και να οδηγήσουν άλλον έναν υπουργό Άμυνας στη φυλακή, τον Γιάννο Παπαντωνίου και την σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

«Τα ίχνη που αφήνει το μαύρο χρήμα δεν κρύβονται και όποιος τα ακολουθήσει μπορει να βρει απαντήσεις», λένε οι δικαστες που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι έγινε και στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου. 

Ο πρώην υπουργός δεν έπεισε με τις εξηγήσεις του για το πώς κατέληξαν στους λογαριασμούς του 2.800.000 ελβετικά φράγκα.


Ο Γιάννος Παπαντωνίου με χειροπέδες και η σύζυγός του βγαίνουν από τον ανακριτή με χειροπέδες -Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το ίδιο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία κατηγορείται για το ίδιο αδίκημα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) λόγω του ότι είναι συνδικαιούχος στους περισσότερους από τους λογαριασμούς που φέρεται ότι διακίνησαν το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές για να χαθοει η οσμή των παράνομων πληρωμών.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα το ζεύγος Παπαντωνίου κατέβηκε από τον 2ο όροφο των ανακριτικών γραφείων, φορώντας χειροπέδες και μπήκαν σε κλούβα της αστυνομίας. Οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου και διανυκτέρευσαν στο τμήμα μεταγωγών, ενώ σήμερα το πρωί ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφασίσει σε ποια φυλακή θα οδηγηθούν. 

Ο Γιάννος Παπαντωνίου (K-ΠΙΣΩ) και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου (Δ) εξέρχονται από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων με χειροπέδες -Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Νωρίτερα, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός και η σύζυγος του είχαν ακούσει τους ανακριτές διαφθοράς και την εισαγγελέα να τους ανακοινώνουν την απόφαση τους να τους προφυλακιισουν.


Ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών και τα 2,8 εκατ. 

Η μαραθώνια απολογία του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, που διήρκησε συνολικά 16 ώρες, δεν κατάφερε να πείσει ανακριτές και εισαγγελέα, πως δεν έλαβε, όπως ισχυρίστηκε, «δώρο» για να προχωρήσει η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Πρόκειται για σύμβαση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το δημόσιο 400 εκατομμύρια ευρώ. Για τις αρχές υπήρξαν ενδείξεις ότι τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.


Εισροές χρημάτων από λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας 

Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση , απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι φυγής και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. 


Παπαντωνίου: Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο πρώην υπουργός, δείχνοντας φανερά ότι θέλει να μιλήσει στους δημοσιογράφους, λίγο πριν κλείσει πίσω του η πόρτα της αστυνομικής κλούβας. 

Οι απολογίες του ζεύγους 

Το ζεύγος αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβαν δώρα για να προωθήσει ο κ.Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν δέχθηκε ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου και μάλιστα. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.

«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται πως είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.

Για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, ο κ. Παπαντωνίου αμφισβήτησε το σκεπτικό των ανακριτών. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.

Η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο περίπου 5 ώρες, και σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κατηγορία που της αποδίδεται.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs