Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Το στρες προκαλεί συρρίκνωση του εγκέφαλου- Τι δείχνει νέα μελέτη


Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη που θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Σε περίπτωση που το στρες είναι ...
στιγμιαίο (π.χ. όταν τρέχουμε να προλάβουμε το σούπερ μάρκετ ανοιχό) 




δεν υπάρχει θέμα. Αλλά, αν ο υπάρχει υπερκορτιζολισμός, δηλαδή χρόνια ανεβασμένη παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα, κάτι που δηλώνει συνεχή αγωνία και στρες (όπως συμβαίνει στην κατάθλιψη), τότε η κορτιζολη μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, ακόμα και ασθένειες.

Στην προσπάθειά τους για να κατανοήσουν τη γνωστική γήρανση, οι επιστήμονες βάζουν τώρα το άγχος στο μικροσκόπιο αφού αποτελεί ρυθμιστή της σύγχρονης υγείας. Κάνουν ένα βήμα παραπάνω και διαπιστώνουν οτι … το στρες μειώνει τον όγκο του εγκεφάλου.

Σε νέα μελέτη που εκπόνησε μια ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, προέκυψε πως τα υψηλότερα επίπεδα πρωινής κορτιζόλης σε ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων συσχετίστηκαν με χειρότερη δομή και γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ομάδα εξέτασε επίσης στοιχεία όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το φύλο αλλά και τον παράγοντα κάπνισμα.

Η κ. Justin B. Echouffo-Tcheugui, επικεφαλής της μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Η κορτιζόλη επηρεάζει πολλές διαφορετικές λειτουργίες, επομένως είναι σημαντικό να διερευνηθεί πλήρως το πόσο υψηλά επίπεδα της ορμόνης μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. Ενώ άλλες μελέτες έχουν εξετάσει την κορτιζόλη και τη μνήμη, πιστεύουμε ότι η μεγάλη μελέτη μας είναι η πρώτη που θα διερευνήσει, στους μεσήλικες, τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα καθώς και τον όγκο του εγκεφάλου, ως συντελεστή που επηρεάζει τις ικανότητες μνήμης και σκέψης ».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs