Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : Η κύπρια μουσικός Αγγελική Πρέζα, μας μιλάει για την μουσική που έγραψε στο έργο "ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΖΩΗΣ" του Στέφανου Καρυδάκη


Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής τέχνης, προσφέροντας όχι μόνο ατμόσφαιρα αλλά και... συναισθηματική εμβάθυνση στα έργα. Η Αγγελική Πρέζα, μια ταλαντούχα Κύπρια συνθέτρια, φέρνει την καλλιτεχνική της υπογραφή στην παράσταση "ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΖΩΗΣ" του Στέφανου Καρυδάκη. Σε αυτή τη συνέντευξη, μοιράζεται την πηγή της έμπνευσής της, τη δημιουργική της διαδικασία και τις προκλήσεις που συνάντησε, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στον κόσμο της σύνθεσης μουσικής για το θέατρο
Ας την απολαύσουμε 

Ερώτηση: Ποια ήταν η έμπνευσή σου για τη σύνθεση της μουσικής στο έργο "ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΖΩΗΣ";

Απάντηση: Η έμπνευση μου για την σύνθεση της μουσικής αποτελεί το ίδιο το σενάριο του έργου "Απόπειρες Ζωής", η οποία βέβαια είναι συνυφασμένη με τα βιώματα μου, τα συναισθήματα μου, τις γνώσεις μου και το είναι μου.


Ερ: Ποια ήταν η δημιουργική σου διαδικασία κατά την σύνθεση της μουσικής για αυτό το συγκεκριμένο έργο;

Απ: Η διαδικασία ξεκινά με την ανάγνωση του έργου, όπου εντοπίζω τις σκηνές που θεωρώ ότι θα μπορούσαν να επενδυθούν μουσικά. Έπειτα, ανάλογα με την σκηνή, αποφασίζω και δημιουργώ το είδος της μουσικής που ταιριάζει καταλλήλως.


Ερ:Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισες κατά τη δημιουργία μουσικής που να υποστηρίζει το δραματουργικό ύφος του έργου;

Απ: Η μεγάλη πρόκληση ήταν η δημιουργία μουσικών συνθέσεων έξω των δικών μου συνόρων και να ταυτιστώ δηλαδή με το έργο, τις ανάγκες του έργου και ακόμα με τους ίδιους τους ηθοποιούς. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, όμως δεν είναι. Η πρόκληση ήταν να ανακαλύψω ότι μπορώ να συνθέσω και αυτού του είδους τις μουσικές, υποδύοντας έτσι κι' εγώ ένα "ρόλο", τον ρόλο της μουσικού του θεατρικού έργου "Απόπειρες Ζωής".


Ερ: Σε ποιο βαθμό επηρέασαν οι χαρακτήρες του έργου τις μουσικές επιλογές που έκανες;

Απ: Οι χαρακτήρες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις μουσικές επιλογές που έκανα, αφού οι χαρακτήρες αποτελούν και την ραχοκοκαλιά του έργου. Ανάλογα με το ύφος και την διάθεση των χαρακτήρων, κινείται ανάλογα και η μουσική επένδυση, έτσι ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία και ένα όμορφο δέσιμο.


Ερ: Έπαιξε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο κεντρικό ρόλο στη σύνθεση σου και γιατί;

Απ: Οι ενορχηστρώσεις των συνθέσεων μου για το έργο περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα οργάνων, όμως μερικά από τα όργανα που έχουν κύριο ρόλο είναι το τρομπόνι, το ακορντεόν και κρουστά όργανα. Η χρήση αυτών των οργάνων δίνει μια χαρούμενη και κωμική αίσθηση και οδηγεί τον ακροατή/ θεατή σε μια άλλη διάσταση.


Ερ: Πώς συνεργάστηκες με τον σκηνοθέτη και το υπόλοιπο καλλιτεχνικό επιτελείο για να ενσωματώσεις τη μουσική στο συνολικό έργο;

Απ: Με τον Στέφανο Καρυδάκη, τον σκηνοθέτη και συγγραφέα του έργου "Απόπειρες Ζωής" υπήρχε μια συστηματική επικοινωνία και μια όμορφη συνεργασία για την δημιουργία των μουσικών συνθέσεων και τις ενορχηστρώσεις του έργου. Ο Στέφανος γνώριζε ξεκάθαρα τι είδους μουσικές να δημιουργήσω και ποιά μουσικά κομμάτια θα ήθελε να ενορχηστρώσω. Η συνεργασία μου με το υπόλοιπο καλλιτεχνικό επιτελείο ήταν ελάχιστη, αφού για την ροή των μουσικών ανάμεσα στο έργο υπάρχει ενημέρωση από τον σκηνοθέτη προς το καλλιτεχνικό επιτελείο.


Ερ: Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι του έργου που σε προκάλεσε ιδιαίτερα μουσικά και πώς το προσέγγισες;

Απ: Υπάρχουν πολλές σκηνές μέσα στο έργο που μου προκαλούν έντονα συναισθήματα. Μια από τις σκηνές που με άγγιξε ιδιαίτερα είναι όταν η Μαίρη κάθεται "κουρασμένη" χωρίς να έχει την δύναμη να μπορεί να κάνει τίποτα. Την σκηνή αυτή την έχω προσεγγίσει μουσικά με μια αγαπημένη μου πιανιστική σύνθεση από το έργο μου Childhood Scenes.


Ερ: Πώς νιώθεις που η μουσική σου θα είναι μέρος μιας παραγωγής που έχει προσκληθεί και στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Λιβάνου;

Απ:
Θεωρώ ότι η πρόσκληση του έργου στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Λιβάνου αποτελεί μεγάλη καταξίωση όχι μόνο για τον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου, αλλά και για ολόκληρο το καλλιτεχνικό επιτελείο. Προσωπικά νιώθω ευγνώμων που η μουσική μου θα είναι μέρος αυτής της παραγωγής.


Ερ: Ποιο στοιχείο της μουσικής σύνθεσης θεωρείς ότι θα εντυπωσιάσει περισσότερο το κοινό;

Απ: Το στοιχείο που θεωρώ ότι θα εντυπωσιάσει περισσότερο είναι η ενορχήστρωση του γνωστού παιδικού τραγουδιού "Ένα φράγκο η Βιολέτα", το οποίο ακούγεται στην έναρξη του θεατρικού. Μετά από αυτό, ακολουθούν και οι υπόλοιπες μουσικές μου συνθέσεις, η καθεμία με τον δικό της χαρακτήρα και δημιουργημένη με έτσι τρόπο ώστε να ενθουσιάσει και να συγκινήσει τον θεατή.

Η συνέντευξη της Αγγελικής Πρέζα μας φέρνει πιο κοντά στην πολυσύνθετη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας για το θέατρο, αποκαλύπτοντας την προσοχή στη λεπτομέρεια και τη συναισθηματική προσέγγιση που χαρακτηρίζουν τη δουλειά της. Οι συνθέσεις της, γεμάτες χρώματα και ήχους, ενισχύουν τη θεατρική εμπειρία και υπόσχονται να αγγίξουν βαθιά το κοινό στην παράσταση "ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΖΩΗΣ".

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο