Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

Χωρίς άδεια λειτουργίας το χριστουγεννιάτικο χωριό της Τεχνόπολης -Ερωτήματα για την ασφάλεια των επισκεπτών


Σε... χριστουγεννιάτικο εφιάλτη κινδυνεύει να μετατραπεί το κατά τα άλλα ειδυλλιακό «χωριό» του δήμου Αθηναίων με την ...
ονομασία «Η Επέλαση των Ξωτικών», το οποίο στήνεται με γοργούς ρυθμούς στην Τεχνόπολη ενόψει των εορτών.
Λίγες μόνο ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους, το iefimerida φέρνει στο «φως» καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες τα μηχανήματα-παιχνίδια και τα λοιπά κτίσματα που εγκαθίστανται στον χώρο της Τεχνόπολης στερούνται της απαιτούμενης προέγκρισης, απαραίτητης για την έκδοση της άδειας λειτουργίας τους!

Με τα εγκαίνια του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου χωριού της πρωτεύουσας να απέχουν μόλις οκτώ ημέρες (είναι προγραμματισμένα για τις 30 Νοεμβρίου) εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα για την ασφάλεια των επισκεπτών, αφού στα μηχανήματα λούνα παρκ που εγκαθίστανται σε αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ο παραμικρός έλεγχος (ή δεν έχει δοθεί έγκριση) από τις αρμόδιες δημοτικές ή άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η επιχειρηματίας Ανδριάνα Γεωργιοπούλου, η οποία -κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος από την «Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων ΑΕ» (στις 7/5/2018 και στις 10/5/2018) για την εκμίσθωση του χώρου με σκοπό τη διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων- έσπευσε να ενημερωθεί σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, η Τεχνόπολη δεν δύναται καν να φιλοξενήσει αντίστοιχες εκδηλώσεις λόγω του καθεστώτος χρήσεως γης που τη διέπει!

Μάλιστα, όπως ενημερώθηκε από το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών στις οποίες απευθύνθηκε (Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Δόμησης) κατόπιν τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει στην εγκατάσταση επιχείρησης αναψυχής (λούνα παρκ). Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται ότι άλλη επιχείρηση προχωράει κανονικά στην εγκατάσταση των μηχανημάτων-παιχνιδιών.


Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς χρήσεως γης, των χαρακτηρισμένων κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου του βιομηχανικού συγκροτήματος της Τεχνόπολης ως προστατευόμενου νεότερου μνημείου (μουσειακός χώρος) αλλά και το καθεστώς για την απόκτηση άδειας λειτουργίας λούνα παρκ και υπαίθριου εμπορίου, σύμφωνα με τους Ν. 3463 ΦΕΚ Α΄114/8-6-2006 άρθρο 80-81 και Ν. 4497 ΦΕΚ Α΄171/13-11-2017 υποκεφάλαιο Δ3 άρθρο 39, απαιτείται προέγκριση η οποία να επιτρέπει την εγκατάσταση κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Μνημείων.


Επιπλέον, για την προέγκριση (η οποία, σημειωτέον, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί, παρότι οι εργασίες για την εγκατάσταση του χριστουγεννιάτικου χωριού «Η Επέλαση των Ξωτικών» βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες) απαιτούνται: α) Βεβαίωση από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του δήμου Αθηναίων για χρήση γης στον συγκεκριμένο χώρο, β) Έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού – κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Μνημείων και γ) Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, όπως ορίζει ο Ν. 4495 ΦΕΚ Α 167/ 3-11-2017 Τμήμα Β' άρθρο 29 παράγραφος 2.

Χωρίς τα παραπάνω δικαιολογητικά είναι αδύνατον να χορηγηθεί προέγκριση διότι αποτελεί συστατικό στοιχείο της άδειας λειτουργίας, η οποία ελέγχει την εγκατάσταση, την ασφάλεια των κτισμάτων από στατικής, ηλεκτρολογικής και υγειονομικής άποψης, καθώς και την ασφάλεια των εγκατεστημένων μηχανημάτων λούνα παρκ.


Με άλλα λόγια, χωρίς την προέγκριση είναι αδύνατον να εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας για τον χώρο που επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες αλλά και για τις ανάλογες ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, καθώς αυτές δεν παρέχουν καμία ασφάλεια στους επισκέπτες.

Εξάλλου, στην παρότρυνση του συνηγόρου της κυρίας Γεωργιοπούλου προς την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων για διεξαγωγή επιτόπιας αυτοψίας στον χώρο της Τεχνόπολης, η απάντηση ήταν ότι οι μόλις οκτώ μηχανικοί που υπάγονται σε αυτή… μάχονται να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο αντίστοιχων αιτημάτων!


Βάσει των ανωτέρω, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι τα εξής: Πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες επιτρέπουν σήμερα την εγκατάσταση στον χώρο της Τεχνόπολης των μηχανημάτων-παιχνιδιών που πρόκειται να περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο χωριό; Πώς αυτό εγκαθίσταται συνολικά σε έναν χώρο χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο; Ποιοι έλεγχοι προβλέπονται για τη στατική επάρκεια μηχανημάτων και κτιρίων, αλλά και κατόπιν ποιων διαδικασιών δόθηκε το «πράσινο φως» στην εταιρεία που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για την περίοδο των εορτών;

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2017 η άδεια λειτουργίας χορηγείτο με τη διαδικασία της ανάρτησης λόγω αδυναμίας των νομικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων να ερμηνεύσουν τον τότε πρόσφατα δημοσιευθέντα νόμο (εξεδόθη στις 13/11/2017) και των οδηγιών για την εφαρμογή αυτού

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο