Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Το μπαρ που απαγόρευσε την χρήση κινητών τηλεφώνων - Μήπως να πούμε «Καιρός ήταν»;


Η εικόνα μιας παρέας που βγαίνει έξω για να περάσει καλά και να διασκεδάσει, αλλά πολλές φορές τα μέλη της...
κοιτάζουν συνέχεια το κινητό τους (συμβαίνει ακόμα και σε ζευγάρια), 
δεν είναι και η πιο ευχάριστη ή ελκυστική. Η ανθρώπινη επαφή τείνει να χαθεί, ακόμα και όταν την ζητάμε ή της χρειαζόμαστε.

Ένα μπαρ που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, είπε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Από τον περασμένο Αύγουστο που άνοιξε τις πόρτες του, έχει απαγορεύσει την χρήση του κινητού μέσα στους χώρους του, με απώτερο σκοπό να προτρέψει τους πελάτες του να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο. Μήπως να πούμε «Καιρός ήταν»;

Το μπαρ ονομάζεται Chihuahua Julep. Αρχικά η προτροπή των ιδιοκτητών προς τους πελάτες περιορίστηκε στο να βάζουν τα κινητά τους στην άκρη, ώστε το φως των οθονών τους να μην χαλάει την ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Όταν παρατήρησαν πως αυτό τους έκανε πιο χαλαρούς και πιο κοινωνικούς με την παρέα τους αλλά και με τους γύρω τους, αποφάσισαν να κάνουν ένα ακόμα βήμα.

@tripadvisor.com

Απαγόρευσαν εντελώς τις κινητές συσκευές στο μαγαζί τους. Άλλωστε δικό τους είναι, αν δεν σας αρέσει μπορείτε πάντα να μην πάτε. Αν πάτε όμως, θα υποχρεωθείτε να αφήσετε το κινητό σας σε ένα κουτί. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κατάλληλη ατμόσφαιρα για την παλιά όμορφη εποχή των μπαρ. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που οι άνθρωποι έμπαιναν σε αυτά για να κοινωνικοποιηθούν, πρόσωπο με πρόσωπο, και όχι να κοιτούν την οθόνη του κινητού τους. Στην είσοδο υπάρχει ένας χώρος όπου το κινητό μπορεί να φορτίζεται όσο βρίσκεσαι μέσα στο μπαρ» λέει ένας από τους ιδιοκτήτες και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ όμορφο να βλέπουμε ότι αυτή η απόφαση έχει αποτελέσματα. Οι άνθρωποι χρειάζονται στιγμές ηρεμίας από την καθημερινότητα και τα κινητά είναι μεγάλο κομμάτι τους. Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι πολύ διαφορετική όταν τα κρατάς σε απόσταση».

Οι Φινλανδοί έχουν ασχοληθεί πολύ με τον εθισμό των ανθρώπων στα κινητά. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως 9 στους 10 περίπου ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, έχουν μια μορφή εθισμού. Και το Chihuahua Julep αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Αν και δεν είναι το πρώτο μπαρ που το κάνει. Εδώ και δυο χρόνια, ένα μπαρ στο Μπράιτον, έχει τοποθετήσει αλουμινόχαρτο στους τοίχους και χάλκινα σύρματα στο ταβάνι του, ώστε να μην έχουν σήμα τα κινητά!

Το μπαρ Gin Tub στο Μπράιτον

@independent.co.uk

Μπορεί λοιπόν η τεχνολογία να έχει γίνει συχνό και απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι παρούσα σε όλες τις στιγμές της. Γιατί χρειαζόμαστε μια πιο άμεση επαφή. Για πολλούς και διάφορους λόγους…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs