Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Το επικίνδυνο ναρκωτικό που σταμάτησε να πωλείται ακόμα και στο «σκοτεινό» διαδίκτυο - Η δράση του είναι 100 φορές ισχυρότερη από αυτήν της ηρωίνης


Η φαιντανύλη είναι συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της ...
αναισθησίας. 




Η δράση της είναι 100 φορές ισχυρότερη από αυτή της ηρωίνης και μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει overdose, ειδικά στην περίπτωση που αναμιχθεί με ηρωίνη.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Εγκλήματος της Μεγάλης Βρετανίας (NCA), η συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία είναι τόσο επικίνδυνη που σταμάτησε να διακινείται ακόμα και στο «σκοτεινό» διαδίκτυο (dark web).

Ο επικεφαλής του NCA σε θέματα ναρκωτικών, Vince O’Brien, σημειώνει πως πρόκειται για μια απόφαση που έλαβαν οι διαχειριστές των ηλεκτρονικών καταστημάτων που λειτουργούν στο dark web καθώς η πώληση του συγκεκριμένου ναρκωτικού μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους κεντρίζοντας έτσι την προσοχή των αρχών.

«Αν έχουν ανθρώπους που πουλούν πολύ επικίνδυνα προϊόντα τότε αυξάνεται το ρίσκο και για τους ίδιους. Όπως υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν δέχονται αγγελίες για όπλα και εκρηκτικά, έτσι υπάρχουν και εκείνα που δεν δέχονται αγγελίες για την φαιντανύλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Vince O’Brien στον Observer, προσθέτοντας: «Υπάρχουν επίσης χρήστες ναρκωτικών στο "σκοτεινό" διαδίκτυο που λένε σε διάφορα φόρουμ ότι δεν θεωρούν σωστό το να πωλείται η εν λόγω ουσία γιατί είναι άκρως επικίνδυνη και σκοτώνει πολλούς ανθρώπους».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η φαιντανύλη κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και 18 μήνες και σε αυτό το διάστημα έχει προκαλέσει 160 θανάτους.

Στις μεγαλύτερες αγορές ναρκωτικών των ΗΠΑ η φαιντανύλη έχει αντικαταστήσει την ηρωίνη, με τους θανάτους από οπιούχες ουσίες να έχουν λάβει μορφή επιδημίας.

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση θανάτων από χρήση της συγκεκριμένης ουσίας καθώς και άλλων παρόμοιων ουσιών παρουσιάζει αύξηση άνω του 45%, με τους θανάτους να υπολογίζονται πια στους 29.000 ετησίως από τους 3.000 που ήταν προ πενταετίας!

Σύμφωνα με τον O’Brien, ο NCA συνεργάζεται στενά με τις αρχές των ΗΠΑ ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση της φαιντανύλης στη Μεγάλη Βρετανία.

Η επικίνδυνη ναρκωτική ουσία προέρχεται συνήθως από την Κίνα και πωλείται μέσω του dark web.

Ο Kyle Enos, ένας 25χρονος από το Νιούπορτ, έγινε τον περασμένο Φλεβάρη ο πρώτος άνθρωπος στη Μεγάλη Βρετανία που καταδικάστηκε σε 8ετή φυλάκιση για εμπορία και διακίνηση φαιντανύλης. Ο νεαρός άνδρας προμηθευόταν την επικίνδυνη ουσία από την Κίνα και την πουλούσε σε πελάτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

«Συνειδητοποιήσαμε μέσα σε λίγες ώρες ότι έπρεπε να δράσουμε πολύ γρήγορα», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνών του NCA στην υπόθεση, Colin Williams.

Παρά το γεγονός ότι εντόπισαν και ειδοποίησαν αρκετούς από τους πελάτες του Enos για την επικινδυνότητα της ουσίας, έμαθαν πως τέσσερις από αυτούς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση. «Δεν μπορούμε να πούμε αν πήραν το ναρκωτικό, αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι βρίσκονταν στη λίστα πελατών του», ανέφερε ο Williams.

O 25χρονος, χρήστης ηρωίνης και φαιντανύλης ο ίδιος, γνώριζε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της ουσίας και είχε ενημερώσει σχετικά κάθε πελάτη του.

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του ναρκωτικού στο «σκοτεινό» διαδίκτυο σταμάτησαν τη λειτουργία τους την περασμένη χρονιά, μεταξύ αυτών και το Alphabay που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη παράνομη αγορά που έχει υπάρξει ποτέ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs