Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

«Διαφήμιση» στο εδώλιο! Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στέλνει η μαχητικότητα με την οποία ο Γερμανικός Ολυμπιακός Αθλητικός Σύνδεσμος παλεύει ...
υπόθεση για τη χρήση του ονόματος Ολυμπιάδα και των παραγώγων του.

Προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επειδή εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία θέλησε να χρησιμοποιήσει την αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων αναγράφοντας σε αθλητικά ρούχα τις φράσεις «ύποπτος για Ολυμπιακούς Αγώνες» και «ώριμος για Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η αιχμή του δόρατος είναι όχι μόνο η χρήση της λέξης και παραγώγων της, αλλά κυρίως, ο σκοπός αυτής της χρήσης.

Ο Γερμανικός Ολυμπιακός Αθλητικός Σύνδεσμος κατάφερε να δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό αλλά, υπήρξε ανατροπή στο εφετείο, όπου οι δικαστές έκριναν πως δεν υπήρχε αθέμιτη χρήση της αξίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τελικά, επειδή η Ομάδα Εργασίας για την Προστασία της Επωνυμίας Ολυμπία φυλάττει ως κόρην οφθαλμού το ολυμπιακό ιδεώδες έφτασε μέχρι το Γερμανικό Ακυρωτικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη.

Εκεί έπρεπε να τελεσιδικήσει η αντιδικία για την παλιότερη ερμηνεία του νόμου από το 2004 ( αν θυμάστε τότε έγιναν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες) γιατί υπάρχει ειδικός νόμος για την προστασία των ολυμπιακών κύκλων καθώς και πολλών άλλων εννοιών που σχετίζονται με το αρχαίο ολυμπιακό πνεύμα. Η αιχμή του δόρατος ειναι η χρήση του ονοματος και παραγώγων του αλλά κυρίως ο σκοπός αυτής της χρήσης. 

Το θέμα αναφέρει η DW. Η Μπρουνχίλντε Άκερμαν, συνήγορος της εταιρείας, δήλωσε ότι «Η απόφαση του νομοθέτη για προστασία των λέξεων Ολυμπία, ολυμπιακός είναι αποδεκτή. Ωστόσο η απαγόρευση χρήσης μιας σειράς συνδυασμών αυτών των λέξεων στην καθημερινή γλώσσα είναι πολύ στενά ιδωμένη».

Από την άλλη η Σουζάνε Κέμπε-Μύλερ, ειδικευμένη δικηγόρος στην προστασία εταιρικών επωνυμιών, δηλώνει πως ο νομοθέτης είναι σαφής και δεν παρέχει στις έννοιες Ολυμπία, ολυμπιακός προστασία υπό την έννοια του δικαίου σημάτων.

Κατά τη γνώμη της οι φράσεις «ύποπτος για Ολυμπιακούς Αγώνες» και «ώριμος για Ολυμπιακούς Αγώνες» είναι πλέον ενταγμένες ευρύτερα στη χρήση της καθημερινής γλώσσας.

Η χρήση τους δεν είχε σκοπό την εικόνα της εταιρείας και για το λόγο αυτό δεν παραβίασε τον νόμο περί προστασίας των λέξεων και εννοιών γύρω από την Ολυμπία.

Να σημειωθεί πως ο Γερμανικός Ολυμπιακός Αθλητικός Σύνδεσμος δεν πυροδοτεί τέτοιο θέμα όταν γίνονται αθλητικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όταν αθλητές συναγωνίζονται σε αρχαιοπρεπή αθλήματα, ή όταν στις διαφημιστικές πινακίδες αναγράφεται «Ολυμπιάδα του Βατ». Είναι τότε για καλό σκοπό και τίποτα δεν φαίνεται να ενοχλεί τον Γερμανικό Ολυμπιακό Αθλητικό Σύνδεσμο. Ακόμα και μια μαθηματική Ολυμπιάδα δεν φαίνεται να προβληματίζει τον γερμανικό οργανισμό. «Χαιρόμαστε κάθε φορά που ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο, ένας σύνδεσμος και άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κάνουν χρήση των όρων» δηλώνει η Βερόνικα Ρύκερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ολυμπιακού Αθλητικού Συνδέσμου στη DW.

Ωστόσο ο αθλητικός οργανισμός με έδρα την Φρανκφούρτη δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις προσπάθειες ιδιωτικών επιχειρήσεων να επωφεληθούν από την αίγλη του ολυμπιακού πνεύματος και να χρησιμοποιούν χωρίς άδεια λέξεις που δεν συνάδουν με το ολυμπιακό ιδεώδες.

Η Ομάδα Εργασίας για την Προστασία της Επωνυμίας Ολυμπία εξετάζει 100 έως 1.000 περιπτώσεις τον χρόνο. Αιτήσεις κατατίθενται από σχολεία, δήμους και άλλους φορείς. Εξετάζει επίσης παραβιάσεις από εταιρείες. Στο 20% περίπου των περιπτώσεων ο Γερμανικός Ολυμπιακός Αθλητικός Σύνδεσμος καταφεύγει σε δικηγόρους, ωστόσο μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων φθάνει στα δικαστήρια.

Παλιότερα, μια απόφαση του Πρώτου Τμήματος του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου το 2014 επέτρεψε τη χρήση των φράσεων «Ολυμπιακές τιμές» και «Ολυμπιακές εκπτώσεις» σε κατάστημα οπτικών ειδών με το σκεπτικό ότι στη γλώσσα γενικότερα η έννοια «ολυμπιακό» είναι συνυφασμένο με πολύ υψηλές επιδόσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το δικαστήριο μια τέτοια χρήση θα έπρεπε να επιτρέπεται από τον ειδικό νόμο για την προστασία των εννοιών που απορρέουν από τον όρο Ολυμπία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs