Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι προσλήψεις στην εκπαίδευση συζητήθηκαν στο Υπουργικό


Ένας σύντομος απολογισμός για τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ που υλοποιήθηκαν μέχρις εδώ...
, προγραμματισμός γι’ αυτά που απομένουν να υλοποιηθούν τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους 




αλλά και κεντρικά ζητήματα που θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι προσλήψεις στην εκπαίδευση συζητήθηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την αποτίμηση που έγινε εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υλοποιήθηκε μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων της ΔΕΘ, αποτράπηκαν οι μειώσεις των συντάξεων και ψηφίστηκε ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός μετά από 10 χρόνια.


Προγραμματισμός με ορίζοντα 9μηνου

Ωστόσο, όπως τονίστηκε υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά και αυτή εκτείνεται σε ορίζοντα εννεαμήνου ως τον Σεπτέμβριο του 2019 – κοινώς το μήνυμα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

Σε αυτά που βρίσκονται μπροστά περιλαμβάνεται η ψήφιση του στεγαστικού επιδόματος ύψους 410 εκατ. Ευρώ, του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας – με ερωτηματικό είναι αν θα υπάρξει νέα σύντομη παράταση των διατάξεων του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη.

Επίσης για τα τέλη Ιανουαρίου προωθείται το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ προετοιμάζονται και κάποιες προτάσεις για τη ρύθμιση οφειλών.

Επίσης, συνεχίζεται ο διάλογος Κράτους – Εκκλησιάς, υπενθυμίστηκε ότι η Ιερά Σύνοδος έχει συγκροτήσει επιτροπή, για να εξεταστούν πτυχές της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου.


15.000 διορισμοί στην εκπαίδευση με ορίζοντα 3ετίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως το «κυρίως μενού» του υπουργικού συμβουλίου ήταν ο σχεδιασμός από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την υλοποίηση τριετούς προγράμματος 15.000 μονίμων διορισμών στην εκπαίδευση.


Συγκεκριμένα ο αριθμός των προσλήψεων που προγραμματίζονται κατανέμεται ως εξής κατά την επόμενη τριετία:

4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή

5.250 το 2020

5.250 το 2021

Όσο για το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το σύνταγμα και τις αποφάσεις συμβουλίου της επικρατείας η η κυβερνητική πρόταση έχει τρεις άξονες υλοποίησης.

Την ανάληψη ευθύνης διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων

Η ισχύς ενος ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται

Το σύστημα μοριοδοτησης έχει τρεις πυλώνες: α)Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών, β) Ακαδημαϊκά προσόντα, γ) κοινωνικά κριτήρια

Επίσης, από τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 εκκινεί σε 300 δήμους η λειτουργία του θεσμού δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης (πρόσβαση όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο).

Τέλος, από την επόμενη σχολική χρονιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές που είναι σήμερα για νηπιαγωγείο και δημοτικό στους 22 και θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs