Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ποιες τροφές που έχουν περισσέψει δεν πρέπει να τις τρως την επόμενη μέρα


Πολλές φορές μαγειρεύετε ένα φαγητό υπολογίζοντας 4-6 μερίδες για να φάτε το μεσημέρι και το βράδυ, αλλά για ...
διάφορους λόγους, δεν το καταναλώνετε. 
Ο βασικός κίνδυνος όταν τρώει κανείς την επόμενη μέρα το φαγητό που περίσσεψε είναι η τροφική δηλητηρίαση, η οποία εκδηλώνεται βασικά με εμετούς και διάρροια.

Όταν κάποιος προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, πρέπει να εξεταστεί άμεσα από γιατρό ή να διακομισθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ειδικά το ρύζι και το κρέας που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά μπορεί να προκαλέσουν μερικές από τις πιο σοβαρές δηλητηριάσεις.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν έχει περισσέψει φαγητό, τότε πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί στο ψυγείο ή την κατάψυξη ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή επικίνδυνων βακτηρίων.


Για να δούμε την λίστα με τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώμε την επόμενη μέρα:


Πατάτες

Οταν οι πατάτες μείνουν εκτεθειμένες σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, ευνοείται η ανάπτυξη ενός επικίνδυνου βακτηρίου και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση.


Ψάρια

Το ψάρι καλό ειναι να τρώγεται αυθημερόν όταν αποψυχθεί (αν αγοράστηκε κατεψυγμένο) ή 2 μέρες μετά την αλείευσή αν το αγοράσαμε (σχετικά) φρέσκο. Το μαγειρεμένο ψάρι τρώγεται αυθημερόν ή το πολύ την άλλη μέρα ακόμα κι αν το εχετε βάλει στο ψυγείο.


Αυγά 

Τροφές όπως η ομελέτα, το βραστό ή το τηγανητό αυγό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τρώγονται την επόμενη ημέρα. 


Σπανάκι 

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε νιτρώδη, γι’ αυτό προτιμήστε να μην το καναλώσετε αν σας περισσέψει.


Παντζάρι

Τα παντζάρια έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και όπως συμβαίνει με το σπανάκι, αν τα ξαναζεστάνουμε, τα νιτρικά μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη.


Ρύζι

Το ρύζι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση εάν δεν διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία. Θα πρέπει να ψύχεται ή να καταψύχεται μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που θα μαγειρευτεί και έχει διάρκεια ζωής στο ψυγείο έως 3 ημέρες. Στο ρύζι υπάρχουν βακτήρια, τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. 


Κοτόπουλο

Το βραστό κοτόπουλο, η ψημένη μπριζόλα και το χοιρινό ψητό μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για περίπου 3 με 4 μέρες. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να βάζατε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που θα το ψήσετε, αφού όσο δυνατόν λιγότερο χρόνο περάσει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο το καλύτερο. Ο ιδανικότερος τρόπος να φάμε το κοτόπουλο την επόμενη μέρα είναι κρύο, μέσα σε μια σαλάτα ή σε σάντουιτς.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs