Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Γραμματικό: «Αιτία πολέμου» για τους κατοίκους η λειτουργία ΧΥΤΥ


Έντονες αντιδράσεις και «αιτία πολέμου» για τους κατοίκους αποτελεί η ψήφιση από τον ΕΔΣΝΑ της ...
πρότασης για ετήσια δυναμικότητα του ΧΥΤΥ Γραμματικού 23.250 τόνων. 




Η πρόταση πέρασε με τρεις ψήφους υπέρ έναντι μιας, μεταξύ των τεσσάρων παρόντων από τα επτά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Το θέμα συζητήθηκε σε έντονο κλίμα παρόντων εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας της Δημοτικής Κοινότητας Γραμματικού και του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη. Το συμπέρασμα από τις εισηγήσεις των δημοτικών συμβούλων και της δημοτικής αρχής Μαραθώνα από όλες τις παρατάξεις ήταν ότι η απόφαση του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) για την ετήσια δυναμικότητα ενός εργοστασίου που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί συνιστά για τους κατοίκους «αιτία πολέμου».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων δήμου Μαραθώνα Βαγγέλης Κυπαρίσσης, τόνισε ότι οι 4.000 μαθητές των σχολείων του Μαραθώνα έχουν ήδη από χθες προχωρήσει σε κατάληψη των σχολείων.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι αντιδρούν για πάνω από μια δεκαετία υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Οι κάτοικοι επισήμαναν ότι επιθυμούν να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, αλλά ζητούν χρόνο για να αξιολογηθεί η πρόταση που έχουν ήδη καταθέσει ως δήμος Μαραθώνα και για να προχωρήσουν σε περαιτέρω προτάσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκη, ο οποίος μετά τη λήψη της απόφασης, σχολίασε: «Δεν καταλαβαίνω την απόφασή σας. Βγάζετε απόφαση για άδεια τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς να έχει βγει ακόμη άδεια λειτουργίας καταστήματος».

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στο Γραμματικό οι κάτοικοι, αίτημα των οποίων ήταν να μη ληφθεί απόφαση για ετήσια δυναμικότητα ΧΥΤΥ, απέκλεισαν το χώρο και μπλόκαραν μέσα στον ΧΥΤΑ το απορριμματοφόρο που είχε το πρωί εναποθέσει υπολείμματα από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Κορωπίου. Ο οδηγός του φορτηγού, που μετέφερε τα υπολείμματα, κρατείτο έως χθες αργά το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα Μαραθώνα, ύστερα από παρέμβαση των κατοίκων, διότι μετέφερε υπολείμματα απορριμμάτων χωρίς παραστατικά.

Σχόλια για τη λήψη απόφασης έγιναν και από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Φυλής, για την απουσία της προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs