Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

«Πυρ και μανία» ο Ερντογάν με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ για τους Κούρδους της Συρίας


Μπορεί ο εκπρόσωπος του Τζον Μπόλτον να υποστήριξε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε ...
«εποικοδομητική συνομιλία» με τον Τούρκο ομόλογό του για την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν είχε άλλη γνώμη.




Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Μπόλτον - Ιμπραχίμ Καλίν στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας κατήγγειλε με δριμύτητα τις θέσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ σχετικά με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας υποστηρίζοντας ότι παρά την συμφωνία που είχαν κατά την συνομιλία τους με τον Ντόναλντ Τραμπ, «στοιχεία» της αμερικανικής κυβέρνησης λένε «διαφορετικά πράγματα».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα μεγάλο ψέμα, ότι οι YPG και το PKK είναι και το αυτό πράγμα και προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβασθεί στο θέμα των YPG.

Η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματισθεί μετά την συνάντηση αυτή ματαιώθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις, όπως μεταδίδει το AΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος του Μπόλτον δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν «περαιτέρω ζητήματα» για «διάλογο».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου άρχισε σήμερα κύκλο συνομιλιών στην Τουρκία με θέμα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, την οποία η Άγκυρα θέλει να εκμεταλλευθεί για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών του Μπόλτον στην Αγκυρα, οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσίασε την στρατηγική του για την «σταθεροποίηση» της κατάστασης στην Συρία και την εξουδετέρωση των αιτίων της «ριζοσπαστικοποίησης» μετά την αμερικανική αποχώρηση.

O Τούρκος πρόεδρος έγραψε ότι ο Τραμπ έλαβε ορθή απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά αυτή θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, με τη συνεργασία των «σωστών εταίρων» ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της διεθνούς κοινότητας και του συριακού λαού. «Και η Τουρκία, η χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, είναι η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει αυτό το έργο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους και «άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία: «Το δηλώνω ξανά: δεν θα υπάρξει νίκη για τους τρομοκράτες. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας».

Το πρώτο βήμα, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας «δύναμης σταθεροποίησης», στην οποία θα μετέχουν μαχητές από όλο το φάσμα της συριακής κοινωνίας, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να συνεργαστεί τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία στη Συρία.

Αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας, κατηγόρησε τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι στρατολογούσαν παιδιά-στρατιώτες. Υποσχέθηκε ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικάνων θα ολοκληρωθεί μια «εντατική διαδικασία» για την επανένωση αυτών των παιδιών με τις οικογένειές τους ενώ όλοι οι μαχητές που δεν έχουν διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» θα ενταχθούν στη νέα δύναμη σταθεροποίησης.

«Η διασφάλιση επαρκούς πολιτικής εκπροσώπησης για όλες τις κοινότητες είναι άλλη μια προτεραιότητα. Υπό την επίβλεψη της Τουρκίας, τα συριακά εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των YPG ή του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους θα κυβερνώνται από εκλεγμένα λαϊκά συμβούλια», πρόσθεσε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs