Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου όλα δείχνουν ανασχηματισμό - Τοποθετείται στο τέλος Φεβρουαρίου


Η χθεσινή (8/2) ολοκλήρωση του τελευταίου σκέλους της συμφωνίας των Πρεσπών, με την...
ψήφιση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, 
όλα δείχνουν πως φέρνει εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως χρειάζεται μεγάλος «αγώνας» ούτως ώστε οι απώλειες στη Βόρεια Ελλάδα να ελαχιστοποιηθούν, αλλά και ευρύτερα να ενεργοποιηθούν στο έπακρον όλες οι δυνάμεις ώστε να κλείσει η ψαλίδα από τη Ν.Δ., που, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, παραμένει σταθερή. Στο πλαίσιο αυτό, τα επόμενα βήματα της Ηρώδου Αττικού κινούνται πάνω σε δύο άξονες: Πρώτον, στον αναγκαίο ανασχηματισμό, που αφενός θα καλύψει τις κενές θέσεις, ειδικά σε επίπεδο υφυπουργών, αφετέρου θα δώσει ένα στίγμα των πολιτικών προθέσεων του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, κομβικό είναι πώς «θα απελευθερώσει» τους δύο υποψηφίους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο αντιστοίχως, που καλούνται άμεσα να καλύψουν μεγάλη απόσταση ώστε να διεκδικήσουν ένα αποτέλεσμα που θα είναι αντάξιο «κόμματος εξουσίας». Οσον αφορά τη θέση του κ. Ηλιόπουλου υπάρχει σενάριο που θέλει τις αρμοδιότητές του να περνούν στην κ. Αχτσιόγλου, που έτσι και αλλιώς θεωρείται από τα «δυνατά χαρτιά» του κυβερνώντος κόμματος. Η θέση της κ. Νοτοπούλου είναι πολύ πιο κομβική. Οχι μόνο γιατί ουσιαστικά είναι θέση υπουργού, αλλά και γιατί αφορά ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, τη Μακεδονία, που το κυβερνών κόμμα έχει εκλογικό πρόβλημα μετά τις Πρέσπες. Με δεδομένο αυτό, η επιλογή του κ. Τσίπρα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένη και να εκπέμψει ισχυρά μηνύματα ανάκαμψης «από τη βάση». Κατά πληροφορίες υπάρχει σκέψη τη θέση της να καλύψει ένας από τους τρεις βουλευτές της Πιερίας, έναν νομό όπου έχει εντοπιστεί εκλογική καθίζηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές του νομού είναι η κ. Ελισσάβετ Σκουφά, εκπαιδευτικός αλλά και ο Χάρης Τζαμακλής, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Η πρόσφατη, πάντως, αναφορά της κ. Νοτοπούλου πως φεύγει από το υπουργείο «τέλος Φεβρουαρίου», μεταφέρει τις εξελίξεις ακριβώς στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, αξίζει να επισημανθεί πως έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπουργοποίησης βουλευτών που στήριξαν τις Πρέσπες, όπως για παράδειγμα ο κ. Δανέλλης ή ο κ. Θεοχαρόπουλος. Οι συνθήκες, άλλωστε, κατά κοινή ομολογία δεν έχουν ωριμάσει, ώστε όλα αυτά τα στελέχη που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανήκουν στην «ευρύτερη Κεντροαριστερά», να προσχωρήσουν άμεσα στο κυβερνών κόμμα.

Ο δεύτερος άξονας αφορά ακριβώς αυτό το ζήτημα. Το πώς θα «μορφοποιηθεί» το επόμενο διάστημα η λεγόμενη «προοδευτική συμμαχία» στον δρόμο προς τις εκλογές. Στο Μαξίμου δεν έχει διαφύγει την προσοχή πως οι εκδηλώσεις που έχουν επίκεντρο αυτή τη λογική –Μέγαρο Μουσικής και Ηράκλειο Κρήτης– έχουν περισσότερο κόσμο από τις αμιγώς κομματικές, ακόμα και αν σε αυτές κεντρικοί ομιλητές είναι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάλυση που κάνουν οι κυβερνητικοί είναι πως το εγχείρημα είναι πολιτικά «κάτι νέο», με αποτέλεσμα να προσελκύει και ως εκ τούτου το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την πραγμάτωσή του. Δεν είναι τυχαίο πως στις 4 Μαρτίου θα βρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, για να λάβει μέρος σε εκδήλωση προώθησης της «προοδευτικής συνεργασίας» ενόψει ευρωεκλογών. Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι ο ίδιος ο κ. Μπούλμαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Λούκα Κατσέλη, ενώ στον σχεδιασμό, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα, είναι να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στα αξιοσημείωτα είναι πως πιθανότατα θα συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον.

Τέλος, χθες ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του (News24/7) προχώρησε σε ένα ήπιο πολιτικό άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως «το θεωρώ πολιτικό ανταγωνιστή αλλά όχι εχθρό», καλώντας το «να ξεκολλήσει επιτέλους από τη στρατηγική της Ν.Δ.».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο