Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ο σεxουαλικός προσανατολισμός σχετίζεται με το επίπεδο υγείας


Μια έρευνα που έγινε στην Αμερική συσχετίζει τον σεxουαλικό προσανατολισμό με την κατάσταση της υγείας.

Οι ερευνητές, με ...
επικεφαλής τον Γκίλμπερτ Γκονζάλες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 άτομα με μέση ηλικία 47 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι «είναι πιθανότερο να αναφέρουν μειωμένη σωματική και ψυχική υγεία, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και συχνή χρήση τσιγάρων, πιθανώς ως συνέπεια του στρες που βιώνουν λόγω των διακρίσεων σε βάρος τους». Οι διαφορές αφορούν κυρίως την ψυχική και πολύ λιγότερο τη σωματική υγεία.

Οι λeσβίες είναι 91% πιθανότερο να έχουν γενικότερα χειρότερη υγεία και 51% πιθανότερο να έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ενώ για τις αμφιφυλόφιλες ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος.

Ενώ οι γkέι και οι λeσβίες εμφανίζουν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τους στρέιτ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους μπαϊσeξουαλ, σύμφωνα με την έρευνα. Έτσι ενώ το 17% των ετεροφυλόφιλων ανδρών ανέφερε τούλαχιστον μέτριας έντασης ψυχολογικό στρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 26% για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και 40% για τους αμφιφυλόφιλους.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει στις γυναίκες, με τα σχετικά ποσοστά τουλάχιστον μέτριου στρες να είναι 22% στις ετεροφυλόφιλες, 28% στις λeσβίες και 46% στις αμφισεξουαλικές.

Οι αμφiφυλόφιλοι είναι επίσης οι χειρότεροι πότες από όλους με ποσοστό 11% να κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκoόλ, έναντι 5,7% των στρέιτ και 5,1% των γκeι. Η ίδια περίπου απόκλιση εμφανίζεται στο τσιγάρο, με τους αμφiφυλόφιλους να είναι οι πιο θεριακλήδες (9,3%) και να ακολουθούν οι ομofυλόφιλοι (6,2%) και οι ετεροφυλόφιλοι (6%).

Μεταξύ των γυναικών, οι αμφiφυλόφιλες είναι αυτές που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ (12%), έναντι των λεσβιών (9%) και των ετεροφυλόφιλων (5 %). Στο κάπνισμα, οι λεσβίες περιλαμβάνουν περισσότερες «βαριές» καπνίστριες (5,2%) έναντι 4,2% των αμφιφυλόφιλων και 3,4% των «στρέιτ» γυναικών.

Όπως είπε ο Γκονζάλες, οι ανισότητες στην υγεία πιθανότατα οφείλονται στο στρες που νιώθουν οι μειονότητες, πράγμα που επιδεινώνεται στην περίπτωση των αμφισeξουαλικών ατόμων, τα οποία μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά ούτε από την κοινότητα των ομoφυλοφίλων.

Αν και δεν έχουν υπάρξει πολλές μελέτες ειδικά για τους αμφiφυλόφιλους, οι έως τώρα ενδείξεις, που επιβεβαιώνονται από τη νέα έρευνα, είναι ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας από όλους.

Εκτός του στρες λόγω των διακρίσεων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομoφυλοφίλων μπορεί να επιδρά αρνητικά στην υγεία τους με διάφορους τρόπους. Οι ανισότητες στην υγεία μεταξύ ετeροφυλοφίλων-ομοφυλoφίλων αναμένεται να μειώνονται, όσο περισσότερο οι σeξουαλικές μειονότητες γίνονται κοινωνικά αποδεκτές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs