Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Γερμανοί αναζητούν παρένθετες μητέρες στην Ελλάδα


Η δυνατότητα της παρένθετης μητρότητας που προσφέρει η ελληνική νομοθεσία προκαλεί το ενδιαφέρον ...
ζευγαριών Γερμανών. Στο Βερολίνο οργανώθηκε έκθεση για εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης παιδιών.
Στο Βερολίνο διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο έκθεση που απευθυνόταν σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα να αποκτήσουν παιδιά. Οι 50 περίπου εκθέτες είχαν έρθει από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για Τράπεζες Σπέρματος, γραφεία μεσολάβησης για την υιοθέτηση παιδιών, κλινικές για εξωσωματική γονιμοποίηση ή ακόμη για την παρένθετη μητρότητα. Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο. Σύμφωνα με τη συνεργάτιδα της έκθεσης Κριστίνε Σμιτ: «Για την έκθεση στο Βερολίνο είχαν δηλωθεί γύρω στα 2.500 άτομα. Η έκθεση τούς προσφέρει την ευκαιρία να έρθουν άμεσα σε επαφή με κλινικές, γραφεία και οργανώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ταξιδέψουν προκειμένου να συναντήσουν τους ειδικούς. Εδώ τους βρίσκεις όλους συγκεντρωμένους.»

Στην έκθεση συμμετείχε και ο Γιάννης Ζερβομανωλάκης με την ιατρική του εταιρεία Southeastern Fertility Solutions που συνεργάζεται με τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ στην Αθήνα. Ο γυναικολόγος παρουσίασε στο Βερολίνο τις δυνατότητες που προσφέρει η κλινική στον τομέα της παρένθετης μητρότητας. Όπως δηλώνει ο κ. Ζερβομανωλάκης στην Deutsche Welle: «στη δική μας κλινική γεννιούνται 10 με 15 παιδιά το χρόνο μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας».


Μεγάλο ενδιαφέρον από το γερμανόφωνο χώρο

Ο ίδιος ασχολείται με αυτό το θέμα εδώ κα επτά χρόνια. Πριν επιστρέψει το 2009 στην Ελλάδα είχε εργαστεί έξι χρόνια στη Γερμανία και τρία χρόνια στην Αυστρία. Οι επαφές που διατηρεί με τους συναδέλφους του στο γερμανόφωνο χώρο, η παρουσίαση στο διαδίκτυο αλλά και οι εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια οδήγησαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για το ελληνικό μαιευτήριο.

Ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα επιτρέπονται θεραπείες όπως η δωρεά ωαρίων, η προεμφυτευτική διάγνωση αλλά και η παρένθετη μητρότητα που απαγορεύονται στη Γερμανία και την Αυστρία. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβομανωλάκη η ιστοσελίδα του όπου ενημερώνει για τη δυνατότητα της παρένθετης μητρότητας σημείωσε μέχρι στιγμής γύρω στις 15.000 επισκέψεις από τη Γερμανία και 3.000 από την Αυστρία. Ο ίδιος δέχτηκε πάνω από 300 email τα τελευταία δύο χρόνια και τον έχουν επισκεφθεί πάνω από 100 ζευγάρια Γερμανών και Αυστριακών.

Μετά την πρώτη επικοινωνία, συνήθως μέσω email, ακολουθεί η πρώτη επίσκεψη των ενδιαφερόμενων στην Αθήνα. Πολύ σύντομα γίνεται η επαφή των μελλοντικών γονέων με την υποψήφια παρένθετη μητέρα. Σε ό,τι αφορά την προέλευση αυτών των γυναικών ο κ. Ζερβομανωλάκης τονίζει ότι: «είναι κατά 90% ελληνικής υπηκοότητας ή είναι ξένες οι οποίες έχουν όμως μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα με Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και όλα τα σχετικά».


Παρανομούν τα γερμανικά ζευγάρια;

Το βασικότερο στοιχείο της όλης διαδικασίας για ζευγάρια από τη Γερμανία και την Αυστρία είναι ότι η εγκυμοσύνη της παρένθετης μητέρας ξεκινά μετά από την εκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης. Όπως εξηγεί η Βίκυ Αθανάσογλου, νομική σύμβουλος του κ. Ζερβομανωλάκη, «βάσει της απόφασης που εκδίδει το ελληνικό δικαστήριο, στο πιστοποιητικό γέννησης που θα εκδοθεί για το παιδί αναφέρονται μόνο τα ονόματα των γονέων». Κατ' αυτό τον τρόπο αποφεύγεται μετά τον τοκετό η διαδικασία υιοθέτησης.

Δεδομένου ότι στη Γερμανία απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, πόσο πιθανό είναι ένα ζευγάρι Γερμανών που απέκτησε παιδί στην Ελλάδα μέσω παρένθετης μητέρας, να αντιμετωπίσει δικαστικές κυρώσεις;

Μέχρι στιγμής δεν έφτασε καμία τέτοια περίπτωση σε γερμανικό δικαστήριο, εξηγεί η Βίκυ Αθανάσογλου, δικηγόρος που δραστηριοποιείται τόσο στην Αθήνα όσο και στο Ντίσελντορφ. Έπειτα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία απόφαση δικαστηρίου ενός κράτους-μέλους είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Ηθικοί ενδοιασμοί;

Από την παραμονή του στη Γερμανία και την Αυστρία ο Γιάννης Ζερβομανωλάκης γνωρίζει καλά τους ηθικούς ενδοιασμούς σε αυτές τις χώρες σε θέματα που αφορούν εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης παιδιών. Ο Έλληνας γυναικολόγος επισημαίνει όμως ότι: «Η κοινωνία αλλάζει συνεχώς. Μιλάμε για μητέρες που είναι ανύπαντρες, μιλάμε για ομοφυλόφιλα ζευγάρια που θέλουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν παιδί. Για αυτό πιστεύω ότι αργά η γρήγορα το νομοθετικό πλαίσιο στη Γερμανία θα αλλάξει. Κυρίως επειδή η ανάγκη του κόσμου για αυτού του είδους τη θεραπεία είναι πράγματι πολύ μεγάλη».
Πηγή: DW

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs