Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

ΚΥΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΩΟΘΗΚΕΣ! Πόσο επικίνδυνες είναι τελικα!


Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κύστες στις ωοθήκες.

1. Σχεδόν όλες οι γυναίκες....
τις έχουν

Οι κύστεις σχηματίζονται εντός των ωοθηκών ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως σε μηνιαία βάση) μέχρι η γυναίκα να φτάσει στην εμμηνόπαυση.


2. Δεν είναι όλες οι κύστεις ίδιες

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κύστης: η λειτουργική (φυσιολογική) και η παθολογική (μη φυσιολογική). Οι κύστεις μπορεί επίσης να σχηματιστούν λόγω άλλης πάθησης που επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών, όπως η ενδομητρίωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι κύστεις είναι λειτουργικές.



3. Συνήθως φεύγουν από μόνες τους

Οι κύστεις σχηματίζονται επάνω στην ωοθήκη ή μέσα σε αυτήν και στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγουν από μόνες τους μέσα σε έναν έως τρεις μήνες, χωρίς να προκαλέσουν επιπλοκές.



4. Μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα γονιμότητας

Εάν η ωοθήκη έχει αλλοιωθεί λόγω των κύστεων, μπορεί να εμποδιστεί η ομαλή πορεία του ωαρίου και να μην είναι δυνατή η γονιμοποίησή του.



5. Οι κύστεις δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα

Πολλές γυναίκες δεν το γνωρίζουν ότι έχουν κύστεις, καθώς ο σχηματισμός τους δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από εμφανή συμπτώματα. Σε μερικές περιπτώσεις, η κύστη συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή της πυέλου ή αίσθημα πίεσης στην πλευρά της ωοθήκης που έχει σχηματιστεί η κύστη.





6. Η κύστη ίσως εξηγεί τον πόνο στο σεξ

Εάν η γυναίκα νιώσει πόνο λόγω της κύστης, το σύμπτωμα είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Δεν αποκλείεται ο πόνος να ακτινοβολεί στα πόδια. Άλλα τυπικά συμπτώματα είναι το πρήξιμο στους κοιλιακούς, η συχνοουρία ή η μειωμένη ροή ούρων και η ναυτία.





7. Ανιχνεύονται εύκολα

Ένας απλός υπέρηχος θα επιτρέψει στο γυναικολόγο να διαπιστώσει εάν έχουν σχηματιστεί κύστεις στις ωοθήκες.



8. Δεν χρειάζεται απαραίτητα αγωγή για να αντιμετωπιστούν

Η κύστη είναι πολύ πιθανό να φύγει από μόνη της, άρα δεν είναι απαραίτητο να δοθεί αγωγή για την αντιμετώπισή της. Εάν μια κύστη σπάσει, μπορεί η γυναίκα να νιώσει έναν οξύ πόνο ή να μη νιώσει τίποτα απολύτως.



9. Μερικές φορές πρέπει να αφαιρούνται

Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται συνήθως όταν ο πόνος λόγω της κύστης επιμένει για αρκετούς μήνες, όταν η κύστη είναι πολύ μεγάλη και δεν φεύγει από μόνη της ή αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου.
ΠΗΓΗ: onmed.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs