Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Το μεγάλο λάθος που κάνουν όλοι στη νηστεία - Και αυτό τους επιβαρύνει


Την περίοδο της νηστείας, είναι γνωστό ότι ο κόσμος απέχει από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως ...
τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, αλλά και τα ψάρια και αυτό για 40 ολόκληρες ημέρες, 




μέχρι την ημέρα της Ανάστασης. Για τον λόγο αυτό, αυξάνεται και η κατανάλωση υδατανθράκων όπως το ψωμί, οι πατάτες, τα μακαρόνια, τα παξιμάδια και άλλα συναφή.

Και μπορεί στην πλειοψηφία τους τα νηστίσιμα τρόφιμα να περιέχουν υδατάνθρακες, δυστυχώς όμως δεν προσφέρουν επαρκές αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρώει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι εξαιτίας της απουσίας της πρωτεΐνης από τα βασικά γεύματα, η οποία είναι εκείνη που χορταίνει τον οργανισμό.

Φυσικά σε ένα ισσοροπημένο διατροφικό πλάνο οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, όμως είναι καλύτερα να προτιμήσεις εκείνους που είναι πλούσιους σε φυτικές ίνες από εκείνους που περιέχουν άμυλο, όπωε τα ζυμαρικά, το ψωμί και το ρύζι. 

Για να τρέφεσαι λοιπόν σωστά και να αποφύγεις αυτό το λάθος, προσπάθησε να εφαρμόσεις τα ακόλουθα σε κάθε σου γεύμα κατά τη διάρκεια της νηστείας:

1. Ενέταξε κάποια πηγή πρωτεΐνης στα κυρίως σου γεύματα. Για παράδειγμα στο πρωινό γάλα φυτικής προέλευσης ή τυρί νηστίσιμο, στο μεσημεριανό όσπρια και στο βραδινό θαλασσινά ή τόφου.

2. Πρόσεξε τη ποσότητα και την ποιότητα των υδατανθράκων στα γεύματα σου και επέλεξε τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες όπως νιφάδες βρώμης για πρωινό, καστανό ρύζι με τα γεύματα σου, γλυκοπατάτα με τη φλούδα (πλυμένη με προσοχή), μακαρόνια ή κριθαράκι ολικής αλέσεως.

3. Γέμιζε το μισό σου πιάτο με λαχανικά είτε φρέσκα είτε μαγειρεμένα.


Extra Tip:

Στη νηστεία δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε πρωτεΐνη από φυτικές τροφές. Τα 100γρ στήθος κοτόπουλου περιέχουν περίπου 20-24 γραμμάρια πρωτεΐνης και για να πάρεις την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης χρειάζεσαι μόνο 1,5 φλιτζάνια μαγειρεμένα όσπρια (φακές, ρεβίθια, λουβί, φασόλια, αρακάς).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs