Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Πώς κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να ελέγχει αν τον έχει δηλωμένο ο εργοδότης και με τι μισθό


Τη δυνατότητα να βλέπει πως τον έχει δηλώσει ο εργοδότης του θα έχει πλέον ο κάθε εργαζόμενος, μέσω του ...
συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
«Ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα μόνος του να μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να βλέπει πως τον έχει δηλωμένο ο εργοδότης του», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου.

Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας, πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να δει καταρχάς αν ο εργοδότης τον έχει δηλώσει, αν είναι πλήρως απασχολούμενος, αν παίρνει το μισθό που δηλώνει ο εργοδότης ότι του δίνει, τη σχέση εργασίας, το χρονικό διάστημα και και ούτω καθεξής.

«Αυτό όπως καταλαβαίνετε δίνει ένα φοβερό εργαλείο στον εργαζόμενο να έχει πραγματικά έλεγχο και ο ίδιος της εργασιακής του κατάστασης, να μπορεί να διαπιστώνει τυχόν παραβάσεις και να καταγγέλλει στην Επιθεώρηση Εργασίας και δημιουργεί κι ένα φοβερό αντικίνητρο στους εργοδότες να κάνουν καταχρηστικές πρακτικές, ή να προσπαθούν να μεθοδεύουν ουσιαστικά απομείωση δικαιωμάτων των εργαζομένων με αυτό τον τρόπο», είπε η κυρία Αχτσιόγλου.

Όσον αφορά στο πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται η δυνατότητα αυτή, η υπουργός σημείωσε: «Κατ' αρχάς θα το θεσμοθετήσουμε τώρα με το νόμο που θα ψηφιστεί ελπίζω εντός της εβδομάδας, η δυνατότητα πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα εντός Ιουνίου θα υπάρχει για τον εργαζόμενο. Εντός Ιουνίου θα μπορεί να εργαζόμενος, δηλαδή, να κάνει αυτό που σας είπα, να μπαίνει στο πληροφοριακό σύστημα».