Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Πώς κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να ελέγχει αν τον έχει δηλωμένο ο εργοδότης και με τι μισθό


Τη δυνατότητα να βλέπει πως τον έχει δηλώσει ο εργοδότης του θα έχει πλέον ο κάθε εργαζόμενος, μέσω του ...
συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.




«Ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα μόνος του να μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να βλέπει πως τον έχει δηλωμένο ο εργοδότης του», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου.

Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας, πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να δει καταρχάς αν ο εργοδότης τον έχει δηλώσει, αν είναι πλήρως απασχολούμενος, αν παίρνει το μισθό που δηλώνει ο εργοδότης ότι του δίνει, τη σχέση εργασίας, το χρονικό διάστημα και και ούτω καθεξής.

«Αυτό όπως καταλαβαίνετε δίνει ένα φοβερό εργαλείο στον εργαζόμενο να έχει πραγματικά έλεγχο και ο ίδιος της εργασιακής του κατάστασης, να μπορεί να διαπιστώνει τυχόν παραβάσεις και να καταγγέλλει στην Επιθεώρηση Εργασίας και δημιουργεί κι ένα φοβερό αντικίνητρο στους εργοδότες να κάνουν καταχρηστικές πρακτικές, ή να προσπαθούν να μεθοδεύουν ουσιαστικά απομείωση δικαιωμάτων των εργαζομένων με αυτό τον τρόπο», είπε η κυρία Αχτσιόγλου.

Όσον αφορά στο πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται η δυνατότητα αυτή, η υπουργός σημείωσε: «Κατ' αρχάς θα το θεσμοθετήσουμε τώρα με το νόμο που θα ψηφιστεί ελπίζω εντός της εβδομάδας, η δυνατότητα πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα εντός Ιουνίου θα υπάρχει για τον εργαζόμενο. Εντός Ιουνίου θα μπορεί να εργαζόμενος, δηλαδή, να κάνει αυτό που σας είπα, να μπαίνει στο πληροφοριακό σύστημα».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs