Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Ανοίγει ξανά η υπόθεση βιασμού του Ασάνζ - Όπως αποφάσισαν οι Σουηδοί εισαγγελείς


Την έρευνα για την κατηγορία βιασμού εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά οι Σουηδοί εισαγγελείς ...
Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται της κατηγορίες, απέφευγε την έκδοσή του στη Σουηδία επί επτά χρόνια, 
έχοντας λάβει άσυλο από τον Ισημερινό, στην πρεσβεία του οποίου διέμενε από το 2012. Η έρευνα ωστόσο για εκείνες τις κατηγορίες ανοίγει ξανά έπειτα από αίτημα του φερόμενου θύματος.

Σε ανακοίνωσή τους τα Wikileaks υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο θα δώσει στον Ασάνζ τη δυνατότητα να καθαρίσει το όνομά του.

«Από την ημέρα που συνελήθφη ο Ασάνζ, στις 11 Απριλίου, υπήρχε μεγάλη πολιτική πίεση στη Σουηδία να αρχίσει ξανά την έρευνα. Υπήρχε όμως πάντα πολιτική πίεση γύρω από αυτήν την υπόθεση. Το γεγονός ότι ανοίγει ξανά θα δώσει στον Τζούλιαν την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Wikileaks Κριστίν Ράφνσον.

Η άρση του ασύλου του 47χρονου ιδρυτή του Wikileaks οδήγησε στη σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές, οι οποίες ήδη τον έχουν καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων, επειδή είχε παραβιάσει τους όρους της εγγύησής του.

Τη έκδοσή του ζητούν και οι ΗΠΑ για τον ρόλο του στη δημοσιοποίηση χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs